Bijzonder verhaal verteld in de openlucht

ERMELO – Het Spoor van Verzet, de theaterwandeling, smaakt naar meer. De afgelopen weekenden waren acteurs en organisatie rondom museum Het Pakhuis druk om een verzetsverhaal te vertellen. Ditmaal niet als een gids door het dorp, maar met acteurs die in de huid van een aantal personages waren gekropen. Ruim vierhonderd deelnemers wandelden mee.

,,Het leuke van deze setting is dat je niet een rol speelt, maar dat je het gewoon bent,” legt Sape Westra uit. Hij tekende voor de rol van huisarts en daarmee gaf hij een belangrijke boodschap door aan de wandelaars. De deelnemers gingen op zoek naar meneer Swart, een verzetsman die tijdens de jaren 1943/ 1944 meermaals naar Ermelo kwam om spullen te brengen naar twee ondergedoken kinderen. Museum Het Pakhuis deed de afgelopen jaren veel onderzoek naar de kinderbrieven van deze Joodse kinderen Eva en Bram Beem. ,,Het is een bijzonder verhaal waar we vervolgens een prachtige tentoonstelling over hadden gemaakt,” vertelt Natalie Overkamp. Vanwege corona was het museum geruime tijd op slot en besloot men samen met HD-Rent er ook een indrukwekkende documentaire over te maken. Die samenwerking was ook de basis van de theaterwandeling.

Historisch

Swart kwam in 1943 met de trein naar Ermelo en het station zal er in die tijd aan de buitenkant niet anders uitgezien hebben. Daarom bedachten de scriptschrijvers ook dat daar de start moest zijn. Een loketbeambte legde een en ander uit en verzocht de deelnemers om achter meneer Swart aan te gaan omdat hij een koffer was vergeten. Echter, het was spertijd. Eigenlijk mocht men zich niet meer op straat ophouden. In een verduisterd museum doken de deelnemers nog verder in het verzet. Hier was stencilspecialist Erwin Blok degene die alles kon vertellen over het proces en het stencillen van de pamfletten. Voor deze gelegenheid had Blok speciaal een Ermelo’s pamflet gemaakt en die werd er dan ook in veelvoud gedrukt. De inkt vloeide er rijkelijk en bezoekers volgden het verhaal om uiteindelijk oog in oog met meneer Swart te staan. Er moet nog geëvalueerd worden, maar de geluiden van zowel de organisatie als de deelnemers waren zo positief dat er op de achtergrond al nagedacht wordt over een vervolg in 2022.