'De kunst van vrijheid'

ERMELO - Met de vakanties in zicht en zonder coronamaatregelen hebben veel mensen op dit moment een vrij gevoel. Met de tentoonstelling Vrijheid Blijheid speelt Museum Het Pakhuis in die zin hier mooi op in. ,,Maar dat 'vrijheid' een dubbele lading zou hebben en zo actueel zou zijn, wisten we niet toen we deze tentoonstelling maakten," vertelt museumdirecteur Germa Greving. Ze verwijst daarmee naar de oorlog in de Oekraïne.

Bijna een jaar geleden, in coronatijd ontwikkelde ze samen met haar team de tentoonstelling over vrijheid. ,,Meer de feestgedachte, maar ook dat vrijheid een keerzijde heeft. Dat mensen moeten vechten voor hun vrijheid of zelfs vluchten. Dat het zwaartepunt nu daar is komen te liggen, dat maakt het vooral heel verdrietig." Toch ziet Greving vooral de meerwaarde van dit zo actuele thema. Greving: ,,Het is prachtig om te zien dat er vanuit de samenleving veel acties zijn opgezet en mensen echt wat willen doen voor de getroffenen. Tegelijkertijd is het erg belangrijk om erover te praten, bijvoorbeeld met kinderen. Het blijkt dat dat soms lastig is. Het heeft zoveel zwaarte. Hierover praten met kinderen is voor sommige ouders zo moeilijk, omdat de onbezorgdheid er hiermee af gaat en er na de ingrijpende pandemie teveel ellende elkaar opvolgt." Daarom wil men in het museum in Ermelo een handvat geven. In de Meivakantie staan er tal van activiteiten op het programma waarbij kinderen spelenderwijs keuzes maken tijdens de reis in de voetsporen van een gezin dat moet vluchten.

Herinneringen

,,Vluchten is overigens van alle tijden, in onze verhalen vertellen mensen over de afgelopen decennia," aldus Greving. Zo vertellen mensen hun herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog, maar zijn er ook recentere vluchtverhalen van mensen die inmiddels in Ermelo hun bestaan hebben opgebouwd. ,,Ik merk dat de tentoonstelling nu in ander perspectief is gekomen. Het was altijd al een intense ervaring, maar nu verbind je de beelden op tv met wat je zelf ervaart in het museum." Het begon met het vieren van vrijheid na lock down en het nadenken van de waarde van vrijheid. ,,En dat plaatsen we nu weer in perspectief want over welke vrijheid hebben we het als we zien hoe heftig de mensen het op dit moment hebben in Oekraïne. Onze insteek is echt voor jong en oud. Jonge kinderen kunnen heel goed nadenken over welke spullen voor hen van waarde zijn en bij volwassenen het gaat over welke identiteit heb ik en wat laat ik achter?"

Vakantieactiviteiten

Op dinsdag 3 mei en zaterdag 7 mei kan iedereen de vluchtroute beleven. Met een rugzak vol spullen ga je op pad. Probeer je tijdens de route te verplaatsen in Sidar, Nevan of Alia. Je moet keuzes maken welke spullen je belangrijk vindt om te houden en welke je kan missen. Wat heb jij nodig om je vrij te blijven voelen? Op woensdag 4 mei kan je een vrijheidsschilderij maken. Met kunst kan je laten zien wat je voelt, wat je hebt meegemaakt of wat je belangrijk vindt. Doe ook mee aan de 'kunst van het vrij zijn'! 

Vrije vogels

Om de vrijheid goed te kunnen vieren, vullen we Museum Het Pakhuis met vrije vogels. Vogels spreiden hun vleugels en vliegen over alle grenzen heen. Hoeveel verschillende vogels ken jij? Tijdens deze creatieve workshop op donderdag 5 mei maak je kennis met de vrije vogels en natuurlijk knutsel je ook je eigen vogel in elkaar.

Ik protesteer!

Ben jij wel eens boos en kom je dan ook in opstand? Bijvoorbeeld omdat je niet met de Ipad mag spelen of omdat je je bord moet leegeten? In het museum kan je op 6 mei leren protesteren: met een protestbord of een protestbrief laat je zien dat je het ergens niet mee eens bent. Kijk voor het volledige programma op www.hetpakhuisermelo.nl Daar vind je ook de aanvangstijden van de verschillende activiteiten.