'Het zijn de kleuren van zijn leven'

ERMELO/ HARDERWIJK - Zaterdagmiddag opende kunstenaar Chalak Osman zijn expositie in de Catharinakapel. De Ermelose kunstenaar exposeert hier tot en met 19 mei met een aantal abstracte olieverfschilderijen. ,,Wie de verhalen achter de kunstwerken van Chalak wil begrijpen, moet de kleuren van zijn leven kennen," zei Natalie Overkamp in haar openingswoordje. ,,Maar wie Chalak kent, weet dat je in zijn werk mag zien wat je wil zien. Alles is goed." Osman en Overkamp kennen elkaar al zo'n jaar of 17.

,,We kennen elkaar uit de tijd dat we beiden bij Atelier en galerie Leonardo da Vinci werkten. Ik om de kunstenaars met een beperking voor het voetlicht te brengen en Chalak om te helpen het beste uit hunzelf te halen," aldus Overkamp. ,,En dat laatste deed hij met zoveel passie en talent dat hij enorm geliefd was in het atelier." Osman maakt heel kleurrijk werk. Hij experimenteert met veel verschillende technieken, stijlen en materialen. Toch heeft hij daarmee een uniek signatuur. ,,Door te schilderen kan ik de dagelijkse dingen loslaten en kom ik bij mezelf. In mijn intuïtieve abstracte werken uit ik mijn beleving: de ene keer uitbundig met veel kleur en beweging, de andere keer ingetogen met zachte kleuren en zachte vormen."

Herinneringen

Tijdens de opening ging huisvriend Nero de Boer in op de bijzondere inzamelingsactie in 2014 toen de mannen zich gezamenlijk inzetten voor mensen in nood, mensen op de vlucht voor de Islamitische staat (IS). Containers vol kleding en ander noodzakelijk materiaal werden verzonden. Beide mannen zijn opgegroeid in oorlogsgebieden. Ook die herinneringen verwerkt Osman in zijn kunstwerken. ,,Maar inmiddels zijn daar heel veel mooie kleuren aan toegevoegd," weet de Ermelose kunstenaar. Voor meer informatie en openingstijden van de Catharinakapel: www.catharinakapel.nl