Ontdek de Middeleeuwse pottenbakkerij  

ERMELO - Vanmiddag beleefde de mobiele Archeohotspot voor de Veluwe de primeur voor museum Het Pakhuis. Dit weekend zijn er de Nationale Archeologiedagen en met de Archeohotspot leren bezoekers de archeologie van hun directe omgeving kennen.

,,Het is ontzettend leuk en leerzaam," zegt museumdirecteur Germa Greving enthousiast. Ondanks de hoge temperaturen mocht het museum een aantal geïnteresseerden ontvangen. Naast de Archeohotspot was er aandacht voor het programma Scherven van Geluk. Kunstenares Walda Mees begeleidde de boetseerworkshop en nodigde iedereen uit om mee te werken aan de Middeleeuwse pottenbakkersoven. Ook konden er naar Romeins recept koekjes worden gebakken.

Pottenbakkersindustrie

Er is een groeiende belangstelling voor archeologie. Bodemvondsten geven namelijk een kijkje in de geschiedenis. Maar wat gebeurt er met de vondsten nadat zij zijn opgegraven? Dat ontdek je tijdens de Natonale Archeologiedagen. ,,Het is heel leuk hoe het programma rond de laat-middeleeuwse pottenbakkersoven die momenteel gebouwd wordt, zich ontwikkelt," vertelt Greving. ,,De afgelopen periode stonden er in Museum Het Pakhuis ook een aantal 'misbaksels'  afkomstig uit de ovens die aan de Branderskamp zijn gevonden. Nu wil kunstenaar Robbert van der Horst met het project Scherven van Geluk een onderdeel van de bloeiende pottenbakkers-industrie reconstrueren. In het najaar zullen kinderen ook potten gaan maken die op het verleden zijn geïnspireerd. Die potten worden dan gebakken in de hout gestookte oven. Zaterdag leer je alles over de Middeleeuwse pottenbakkersindustrie en is er een kinderactiviteit met scherven om 14:00 uur in Museum Het Pakhuis. Voor het gehele programma zie archeologiedagen.nl