Oude foto's bij De Hof van Minemeu

ERMELO - Traditiegetrouw vindt op de tweede zaterdag van september weer de Open Monumentendag plaats, dit jaar dus op zaterdag 10 september. In het kader van deze dag vinden er verspreid door heel Nederland diverse activiteiten plaats. Thema van de Open Monumentendag van dit jaar is Duurzaamheid.

Monumenten lijken vaak duurzaam vanwege hun leeftijd, maar in praktijk zijn ze dat vaak niet. Het is een uitdaging om erfgoed te behouden en om het te onderhouden. Dit jaar kan de Frederik Bernard Hoeve op landgoed Staverden bezocht worden. De monumentale boerderij is een bezoek zeker waard, maar helaas is dit maar voor een beperkt gezelschap mogelijk. Dit geldt ook voor een bezoek aan de Leemputten. Dit prachtige natuurgebied is speciaal voor monumenten dag te bezoeken. Hiervoor kan men reserveren bij VVV Ermelo, telefoon: 0341-554452.

Opening

Tot 16.00 uur is het Open Huis in de Fabriek. Daar vindt ook om 10.00 uur de opening van Monumentendag plaats. Dit mooie nieuwe verenigingsgebouw kunt u vinden aan de Hamburgerweg 189. Aan de Telgterweg 124 is er tussen 10:30 uur en 16:00 uur een Foto Expositie in “De Hof van Minemeu”. Bij Gert Staal kan iedereen veel oude foto’s bewonderen. Tot slot doet ook Museum Parkzicht op landgoed Veldwijk mee. De prachtige collectie over de geschiedenis van Veldwijk is hier te bezichtigen. Het museum is op 10 september geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Daarnaast wordt er op Landgoed Staverden een wandeling georganiseerd ‘Achter gesloten deuren’. Deze wandeling start om 14.00 uur vanaf de grote parkeerplaats aan de Uddelermeerweg. Reserveren voor deze wandeling kan via www.glk.nl/activiteiten.
Op Landgoed Oud Groevenbeek kunt u mee met een rondleiding. De excursieboswachters vertellen mooie historische verhalen over de gebouwen op het landgoed; het landhuis, de watertoren, de druivenkas, koetshuis, bakhuisje en washuisje. Een aantal kleine gebouwtjes kunnen bezichtigd worden, het landhuis (de Villa) en de watertoren dit jaar echter niet. De wandelingen vinden plaats tussen 10.00 en 17.00 uur.

Een programmaboekje van Open Monumentendag is gratis af te halen bij VVV Ermelo.