Jeu de Boules, maar dan anders: Koersbal

ERMELO - Iedereen heeft ooit wel eens Jeu de Boules gespeeld (de Franse variant heet Petanque). He (vakantie) spel waarbij je op een grindveldje met metalen ballen moet werpen om die zo dicht mogelijk bij een verderop gelegen klein balletje te leggen.

Het grindveldje zegt het al: dat spel wordt buitenshuis gespeeld. Bij de Koersbalclub speelt men een soortgelijk spel, en dan binnenshuis, altijd warm en droog bij welk weer dan ook. Koersbal wordt met half-harde leren ballen gespeeld op een bodem met een enigszins zachte vloerbedekking. Om het spel interessant te maken zijn die ballen niet helemaal rond en aan een zijde ietsje zwaarder dan aan de andere zijde. Dus als je zo’n bal rolt zal hij niet rechtdoor lopen, maar langzaam naar links of rechts draaien. Kunst is dan om de bal met een mooie boog zo dicht mogelijk bij het verderop gelegen kleine doelballetje te laten eindigen. De diameter van een koersbal is ongeveer 10 cm, met een gewicht van ongeveer 750 gram. De vorm is vergelijkbaar met een Edammer kaasje. Koersbal wordt gespeeld op een mat van 8 x 2 meter, waarbij twee teams van twee personen het tegen elkaar opnemen.

Hoge leeftijd

Koersbal is een balsport waarvan de geschiedenis tot wel honderden jaren teruggaat en wat destijds vooral in Groot Brittannië populair was. Ook in Nederland zijn er tegenwoordig veel koersbalverenigingen. Doordat koersbal geen zware inspanning vereist, kan de sport tot op hoge leeftijd blijven worden gespeeld. En dat blijkt ook uit het gegeven dat koersbal veelal gespeeld wordt in gezelligheidsclubs, verzorgingshuizen en buurtcentra. De leden van de koersbalclub in de Baanveger nodigen iedereen uit om eens een kijkje te nemen en te ontdekken en ervaren wat koersbal nu eigenlijk is. Er wordt gespeeld op de donderdagmiddag. Men kan er leeftijdgenoten aantreffen en dat is natuurlijk ook een mooie gelegenheid voor sociale contacten.
Voor meer informatie kan men contact opnemen met Erna Dijkhuis, telefoonnummer 0341 35 34 46