Tijdsbeeld van Ermelo, Veldwijk en Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt

ERMELO - Begin juli kwam er een boekje uit over Dries van den Akker. Ermeloër Dick Tillema, die al langere tijd rondliep met het idee om de geschiedenis van zijn opa (en naamgever) uit te zoeken en te beschrijven, had in maart het juiste duwtje in de rug gekregen. Ruim twee jaar later ligt het boekje in de winkel. Een geschreven documentaire over een familie, maar ook een prachtig tijdsbeeld van het leven in de twintigste eeuw.

Dries van den Akker (Zalk 1901-Ermelo 1988) kwam in 1922 naar Ermelo om te gaan werken op het gesticht Veldwijk. Net daarvoor had hij zich verloofd met Gé de Lange uit Kampen. Omdat Van den Akker op de stichting werkte was er toestemming van het Stichtingsbestuur nodig om te kunnen trouwen. En die kwam niet direct toen hij de aanvraag deed. Daar was een reden voor: de verplegers woonden boven de paviljoenen en waren daardoor 24 uur per dag oproepbaar. Wie trouwde ging natuurlijk buiten de stichting werken, dus dat moet ‘geplant’ worden. Dries woonde boven in paviljoen Bloemhof. Het duurde wel acht jaar voor Dries en Gé konden trouwen, ze traden op 25 juli 1929 in Kampen in het huwelijk. en ze gingen wonen in een huurhuis aan het Schoolpad 3. Na een aantal jaren besloot Dries, samen met broer Willem, een eigen huis te laten bouwen aan de Sophialaan. Het werd een riante twee-onder-een-kap, nr 1 en 3 op dat adres.

Duwtje

Dick Tillema (1967) schreef al vaker verhalen en columns. ,,Het begon allemaal in maart 2021. Ik had wat coachingsgesprekken bij Henk Schaafsma in Kampen en hij zei tegen mij: ‘wat schrijf je leuk, zou je niet eens een boek gaan schrijven?’ Ik zei: ‘Nou ja, ik heb wel eens gedacht aan een boek over mijn opa. Maar wie wil dat nou lezen?’ Waarop hij antwoordde: ‘Het gaat erom of jij het wilt schrijven, niet of mensen het willen lezen’. Het was een klein duwtje, maar net wat ik nodig had. Ik ben bij wijze van spreken de volgende dag begonnen met schrijven. Mijn opa was geen bijzondere man, maar ik was toch nieuwsgierig naar zijn levensverhaal omdat hij mij hoe langer hoe meer intrigeerde. Zeker nadat mijn beide ouders en mijn grootouders van beide kanten waren overleden. Dan ga je toch meer terugkijken, heb ik ervaren. Mijn zoektocht bracht me langs Zalk waar hij ter wereld kwam, IJsselmuiden waar hij opgroeide en natuurlijk Ermelo waar hij tientallen jaren actief was op Veldwijk en in de Rehobothkerk. Leuk detail is dat hij in Ermelo tien jaar bestuurslid en voorzitter is geweest van het GPV, een voorloper van de ChristenUnie waarvoor ik de afgelopen jaren raadslid mocht zijn. Het boek staat vol met anekdotes. Ze geven een prachtig tijdsbeeld van de 20e eeuw. Elke keer verbaasde het me weer hoe anders die tijd was. Zo is mijn opa acht jaar verloofd geweest omdat het bestuur van Veldwijk besloot wie wanneer mocht trouwen.’’ Tillema reikte het eerste exemplaar van zijn boekje uit aan zijn zoon David (zie foto). Het boekje, 114 pagina’s met authentieke fotos’ is verkrijgbaar bij Riemer&Walinga Boekverkoopers en boekhandel Evita voor de prijs van € 14,95.