Open Monumentendag bol van verhalen

ERMELO – Wie graag een kijkje neemt in bijzondere gebouwen kan tijdens Open Monumentendag, op zaterdag 9 september weer zijn hart ophalen. Dit jaar is de ‘Hut van Cartouche’ een van de publiekstrekkers. Wie het karakteristieke verblijf van de markante jager Arnold van der Wal wil bezoeken, moet zich aanmelden voor één van de vier rondleidingen. Dit kan via de VVV.

Het thema van Open Monumentendag is 'Als monumenten konden praten'. Landgoed Oud Groevenbeek is in dat kader te bezoeken van 11.00 tot 15.00 uur. De villa, gebouwd in Jugendstil architectuur, is geopend.De watertoren is alleen te bezichtigen tijdens een rondleiding. Vanaf het theehuis vertrekken regelmatig rondleidingen over het landgoed.

Restauratie

Eén van de oudste monumenten van Ermelo, de Oude Kerk, viert op 9 september het feit dat vijftig jaar geleden er een grootschalige restauratie plaatsvond. De Oude Kerk kent een geschiedenis van circa 1000 jaar. Vrijwilligers vertellen er alles over. Ook is er een lunchconcert. Veel mensen weten het nog niet, maar Ermelo heeft een Nationaal Blinden Museum. Normaal is dit museum alleen op afspraak te bezoeken, maar tijdens Open Monumentendag staan de deuren voor iedereen open. Het is gevestigd in het gebouw van de Christelijke bibliotheek voor blinden en slechtzienden aan de Paul Krugerweg 39.

Oude schoolplaten en foto's

In De Hof van Minemeu in Telgt kan men oude foto's van huizen en boerderijen bekijken. Gert Staal heeft er nu ook een collectie oude schoolplaten in zijn expositieruimte. Het gaat om 14 schoolplaten die vroeger in de Horsterschool hingen. Natuurlijk heeft hij ook een foto expositie. In Museum Parkzicht zijn twee tentoonstellingen. Eén is de viering van koninginnedagfeesten op Veldwijk in het kader van 125 jaar Oranje vereniging Ermelo. De andere wisseltentoonstelling gaat over de arbeidstherapie in de loop der jaren. Museum Parkzicht op landgoed Veldwijk is geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het gehele programma is te verkrijgen bij de VVV in Ermelo.