Luuk Buddingh’ schreef al eerder over het Huis van Barmhartigheid

ERMELO - Zaterdag 11 november a.s. vanaf 16.00 uur wordt het boek Geschiedenis van de Zendingskerk gepresenteerd. Hierin beschrijft Luuk Buddingh’ op toegankelijke en boeiende wijze de soms kronkelige wegen van deze kerk over het kerkelijk erf van Ermelo vanaf de oprichting in 1858 tot 2023.

‘De kerk uit zetten, met de hulp van bajonetten’, zo omschreef dominee Witteveen zijn schorsing als predikant, die leidde tot de stichting van de Zendingskerk in 1858. Witteveen was een eigenzinnige, maar vooral bevlogen man. Vanuit de Zendingskerk werden in de jaren na de stichting tientallen zendelingen en evangelisten de wereld ingestuurd. De diensten in de Zendingskerk bestempelde men vroeger als ‘mild-orthodox’. Er werden niet alleen psalmen, maar ook gezangen gezongen. Dit ‘milde’ voorzag in een behoefte voor velen op de Noordwest-Veluwe, waar de hervormde kerken streng orthodox waren. Via het pad van de Evangelische Kring werd met veel vergaderen en veel gekrakeel de weg naar de hervormde kerk van Ermelo gezocht en gevonden.

Wel en wee

Luuk Buddingh’, gemeentelid van de Zendingskerk, was docent Nederlands aan het Chr. College Groevenbeek in Ermelo en schreef eerder het boek ‘Het Huis van Barmhartigheid’. Voor de totstandkoming van ‘Geschiedenis van de Zendingskerk’ heeft Buddingh’ zich verdiept in diverse archieven. Hij beschrijft helder het wel en wee van de Zendingskerk vanaf de oprichting van de Zendingskerk tot het jaar 2023. Niet tot in de kleinste details, maar op een zodanige manier dat je je goed kunt inleven in de beschreven periodes. Het resultaat is een goed leesbaar boek, dat van begin tot eind boeit.

Boekpresentatie

De boekpresentatie is op zaterdag 11 november a.s. in de Zendingskerk aan de Harderwijkerweg en begint om 16.00 uur. U bent welkom vanaf 15.30 uur en de toegang is gratis. Kim de Berg, predikant van de Zendingskerk, interviewt Luuk Buddingh’ en er is muziek. Een exemplaar van het boek is die middag tegen contante betaling te koop tegen een introductieprijs van € 9,50. Daarna is de ‘Geschiedenis van de Zendingskerk’ te koop bij boekhandels in Ermelo tegen een prijs van € 15,00 euro.