Lezing door Ridder van Gelre voor Historische Vereniging

ERMELO – Op donderdagavond 23 november wordt er in de Rehobothkerk aan de Dirk Staalweg een lezing gehouden over het verloren hertogdom Gelderland. De lezing wordt gehouden door ‘Ridder van Gelre’ René Arendsen.

Gelderland lijkt een gewone Nederlandse provincie aan de grens van een klein koninkrijk, maar wie beter kijkt ontdekt een verloren vorstendom in het hart van Europa. Het hertogdom Gelre is een land dat zo ontsnapt kan zijn uit een sprookjesboek. Toch heeft het eeuwenlang echt bestaan en het geoefende oog ontdekt ook vandaag nog talloze sporen in het landschap. De oude steden aan grote en kleine rivieren, de talloze kastelen en de grafmonumenten in de kerken zijn maar enkele relicten van een verdwenen wereld die vaak pal bij ons om de hoek liggen. Tijdens deze lezing reizen we langs de meest bijzondere plekken uit het Gelderse verleden en zien we de meest bijzondere werken die kunstenaars uit Gelderland ooit produceerden. We bekijken de vaderlandse geschiedenis die we op school leerden vanuit een Gelders perspectief. Wie deze avond bijwoont, kijkt voor altijd met andere ogen naar Gelderland.

Ridder

René Arendsen is programmamaker voor Omroep Gelderland maar is ook historicus. Sinds 2015 werkt hij samen met Bas Steman aan het televisieprogramma Ridders van Gelre over de geschiedenis van Gelderland. Zij wonnen hiermee de NL-Award voor Beste regionale televisieprogramma van 2018. Arendsen werkte ook mee aan de totstandkoming van het geschiedkundige overzichtswerk Verhaal van Gelderland wat onder leiding van prof. dr. Dolly Verhoeven werd gerealiseerd.
De aanvang van de lezing is 19:30 uur en de entree is gratis. Vanaf 18:45 tot 19:15 uur is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. Dit kan onder het genot van een kopje koffie of thee.