IJsbaan grootste sociale evenement in Ermelo

ERMELO – Dinsdagavond is de ijsbaan op ’t Weitje geopend door burgemeester Hans van Daalen en mascotte Kivie de Kievit. De mascotte zal de komende weken regelmatig op de ijsbaan zijn om met de kinderen te dansen en op de foto te gaan.

Kivie de Kievit is aangeboden door de Vanneau foundation. De Ermelose volkszanger Egbert Dijkhuis heeft er ook een echte song bij gemaakt. Het is de derde editie van IJs in Ermelo. ,,Ik vind het een eer dat ik hiervoor gevraagd ben,” aldus Dijkhuis. Voorzitter Jan Carel Schepenaar: ,,Elk jaar proberen we weer verbeteringen aan te brengen om het bezoek aan de ijsbaan aangenamer te maken. Zo is de ijsbaan 5 meter langer en heeft nu dus een lengte van 35 meter. Dat levert uiteraard meer schaats plezier op.” Hij is zich bewust van het feit dat dit alleen kan met hulp van heel veel vrijwilligers en sponsoren.

Trots

Ook burgemeester Hans van Daalen is trots op het festijn dat er in Ermelo is opgebouwd. ,,Ik kom er iedere dag langs en heb gezien met hoeveel betrokkenheid er in anderhalve week een prachtige ijsbaan is neergezet. De ijsbaan gaat vandaag open voor publiek. De komende weken zijn hier meer dan 100 vrijwilligers actief om te helpen met schaatsverhuur en of in de kiosk.
Schepenaar: ,,Die vrijwilligers doen dit om andere mensen plezier te laten bleven aan de ijsbaan. uiteraard hebben ze veel lol maar moeten soms ook echt keihard werken. Maar het mooie is ze leren nieuwe mensen kennen en maken vriendschappen.” Daarnaast noemt hij de duizenden mensen die hier de komende vijf weken plezier komen maken.

Gebakje

Zo komen er 2700 schoolkinderen om hier te schaatsen. Schepenaar: ,,Tijdens het schoolschaatsen worden ouderen uit de verzorgingshuizen opgehaald. Dit wordt verzorgd door de Rotary Ermelo. De ouderen drinken hier een kopje koffie en eten een gebakje. Ze genieten van de schaatsen de kinderen. Moet je voorstellen als je dag in dag uit in een verzorgingshuis zit en dan wordt opgehaald om bij de ijsbaan te komen kijken.” Wie alles van ijs en schaatsen weet is Olympisch kampioene Marianne Timmer. Zij was dinsdagavond aanwezig om te vertellen hoe belangrijk het is om kinderen in aanraking te laten komen met de schaatssport. Haar missie is het om mensen fitter te krijgen. Daarom vertelde ze tegen interviewer Marco van Dijkze ook over haar boek ‘De Timmerfabriek’, dat aanstaande donderdag uitkomt. ,,Toen we vijf jaar geleden met deze onderneming begonnen, was de doelstelling: de ijsbaan is voor iedereen en niemand mag worden uitgesloten,” aldus de voorzitter van IJs in Ermelo. ,,Dit is het grootse sociaal en maatschappelijke evenement van Ermelo. En daar mogen we trots op zijn. De ijsbaan is Ermelo! En Ermelo is het mooiste dorp van de wereld!”