Concert met een verhaal

ERMELO - Al heel wat jaren is Gerwin van der Plaats een vast gezicht in de concertzaal van Content Orgels in Ermelo. Op 2 februari geeft hij dan ook weer het eerste orgelconcert van het jaar in de concertzaal. Hij zal een programma spelen dat hem kenmerkt: afwisselend, sprankelend en met een verhaal! Veel muziek zult u herkennen, maar Gerwin verrast ook altijd met minder bekende, maar minstens zo fraaie muziek. Uiteraard ontbreekt een improvisatie op verzoek niet.

Het grootste deel van het concert wordt gegeven op het concertorgel van Content, de Concerto Jubileo 40. Daarnaast zal er een hybride orgel bespeeld worden, een combinatie van pijpwerk en digitale stemmen. De aanvang van het concert is om 20.00 uur, vanaf 19.30 zijn de deuren geopend aan de Mariënhoef 7. Plaatsen reserveren kan middels een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of bel naar tel. 0341-554876.

Gerwin van der Plaats

Gerwin van der Plaats kwam al vroeg bij de regelmatige kerkgang onder de indruk van het meest veelzijdige instrument: het kerkorgel. Zijn vader herkende mogelijkheden en bracht hem op zeer jeugdige leeftijd de basisbeginselen van het notenschrift bij. Al op 9-jarige leeftijd begeleidde Gerwin de kerkdiensten van de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) te Nieuwegein. Gerwins talenten werden verder ontwikkeld bij Jaap Zwart Sr. en Herman van Vliet. Later kreeg hij les van Harry Hamer en Geert Bierling, volgde een muziektheorieopleiding, koordirectielessen en pianolessen. Aan het Fontys Conservatorium te Tilburg waren zijn docenten Geert Bierling met het hoofdvak orgel en Henco de Berg voor improvisatie. Gerwin van der Plaats is nu als vaste organist verbonden aan drie kerkelijke gemeenten te IJsselmuiden, Zwolle en Nunspeet. Samen met collega Marco den Toom is hij aangesteld als ‘titulair’ organist van de Stichting Bovenkerk Kampen welke zich inzet voor de instandhouding van de historische Bovenkerk en haar beroemde orgels.

Dirigent

Gerwin van der Plaats is als dirigent verbonden aan een vijftal koren en -als opvolger van de door hem zeer bewonderde Klaas Jan Mulder- van het Christelijk Kamper Mannenkoor Door Eendracht Verbonden. Daarnaast is hij vaste begeleider van enkele koren en bij “Zingend naar de Zondag” te Stadskanaal. Concertreizen werden gemaakt naar België, Duitsland, Groot Brittannië, Frankrijk, Hongarije, Israël, Oostenrijk, Roemenië en Polen. Gerwin was verschillende malen te beluisteren op de radio en werkte ook mee aan diverse TV- en cd-opnamen. In 2020 startte hij zijn bedrijf GA-studioworks, wat zich toespitst op het maken van audio- en videoproducties alsook het verzorgen van livestreams.