Theorie examen en een nat pak: genieten!

ERMELO - Hoe krijg je Ermeloërs enthousiast? Organiseer een Kwist en voor je het weet zijn er zo’n duizend man in teamverband aan het puzzelen, zoeken op internet en opdrachten aan het maken. Dit gebeurde vrijdagavond tijdens de tweede editie van DeKwist Ermelo.

Klokslag half zeven werden de Kwistboeken, met een enorme variatie aan vragen en opdrachten, aan de teamcaptains uitgedeeld. En omdat ze niet met de auto mochten rijden, maar moesten fietsen, was de een eerder in zijn of haar hoofdkwartier dan de andere. Maar wat bij elk team als eerste werd gedaan was het Kwistboek uitpluizen en de opdrachten en vragen verdelen. Er waren enkele opdrachten waarbij teamleden zich op een bepaalde tijd moesten melden om daar de opdracht uit te voeren. Maar wat de opdracht was, stond niet vermeld. Het kon dus maar zo gebeuren dat een teamlid zich om 20.30 uur moest melden bij Autorijschool Van Buuren aan de Marienhoef om daar opnieuw theorie examen te doen. Of zich tussen 20.00 en 21.30 uur melden bij zwembad Calluna. Waarom? Dat wist men pas toen ze binnen waren. Het bleek dat er in de sporthal een zwembad was geplaatst met water én sleutels. Die sleutel met daarop het teamnummer moest worden ‘opgedoken’. En ja, dat was natuurlijk nat! En of dat al niet lastig genoeg was moesten de teams ook een boot maken van restmateriaal en zich om 21.00 uur melden bij De Kanovijver. Daar bleek dat met het bootje naar de overkant moest worden gevaren zonder dat het teamlid de boot duwde. Oei, wat was dat water koud!

Doen

Alle teamcaptains kregen aan het begin van de avond een tas mee met daarin het Kwistboek en wat attributen. Een van de attributen was een stappenteller. De opdracht was om aan het eind van de avond, bij het inleveren van het boek, exact 10.000 stappen op te teller te hebben staan. In de tas zak ook een zakje Cup-a-Soup, uiteraard zonder beschrijving van welke soep dat was. Daar moesten de teams zelf maar achter proberen te komen. Teams moesten muziek maken met flessen, een muziekclip maken van een scene uit Grease en een bekend Ermelo’s gebouw nabouwen van LEGO. De organisatie had ook twee vragen gekoppeld aan een goed doel. Voor het eerste doel moest er voor exact € 2,15 flessen en/of blik worden ingeleverd bij de supermarkt. De flessenbon moest worden ingeleverd. Het andere goede doel is Stichting Opkikker. De teams kregen een week geleden al te horen dat er zoveel mogelijk mobieltjes moesten worden ingeleverd. Nou, dat heeft de organisatie geweten…

Weten

De teams bestonden gemiddeld uit zo’n vijftien leden, maar de echte die-hards hadden natuurlijk hulplijnen achter de hand om even te kunnen bellen voor een antwoord. Want natuurlijk niet iedereen kan weten hoe de boer heette die woonde in de boerderij aan de Zeeweg of op welke datum architect Evert Knevel in ondertrouw ging met M.J. van Dale, de zus van J.H.A. van Dale, directeur van Veldwijk. Bij het team van de Rabobank werd ernstig gestudeerd op de vragen over de honderd en vijf gulden bankbiljetten. Je zou denken: appeltje-eitje voor dit team. Maar of dat zo is? Het leek zo’n eenvoudige vraag: op welke kerktoren staat deze haan? Eh, ga er maar aanstaan als je weet dat Ermelo zeventien kerkgebouwen heeft en als je ’s avonds de kerken langsfietst om te controleren je er achter komt dat het buiten donker is! Hoeveel verdiende een korporaal per maand in de vijftiger jaren? Zouden Ermeloërs weten waar er in het dorp een AED hangt? Dat werd dus een vraag in het Kwistboek, vijf foto’s van evenzovele plekken waar een AED aan de muur hangt. En waar bevinden zich de getoonde afvalcontainers? Het lijkt zo eenvoudig, maar vind het antwoord maar eens als de stress je om de oren schiet omdat je nog zoveel vragen moet opzoeken en beantwoorden.

Prijsuitreiking

Facebook stroomde vandaag vol met allerlei foto’s van enthousiaste teams, van zelfgemaakte bootjes en zelfgebakken cakes (in Kwistkleuren) die aan de buren moest worden overhandigd. Hoewel het voor de organisatie altijd spannend is hoe het verloopt, kunnen zij met een gerust hart terugkijken op een fantastische avond waarin met veel enthousiasme door zoveel dorpsgenoten, maar ook teamleden van buitenaf, werd samengewerkt aan één doel: De Kwist Ermelo! Op dinsdag 9 april is de prijsuitreiking en horen de teams wie er met de prijzen naar huis gaan. Maar eerst staat de organisatie nog voor een enorme klus om alle vragen en opdrachten na te kijken en te beoordelen.