Goede voorbereiding: wassen, scheren en pedicure is belangrijk

ERMELO - Op vrijdagavond 12 april vindt de 24e editie van de jaarlijkse Voorjaarskeuring plaats in de bedrijfshal van Firma Kamphorst aan de Rodeschuurderwegje 26-28. De keuring begint om 19.30 uur met de kalfjes en wordt afgesloten met de kampioenskeuring van de vaarzen.

Boeren uit de omgeving Ermelo en Putten maken hun mooiste koeien klaar voor de jaarlijkse keuring. Daar gaat een heuse voorbereiding aan vooraf! De koeien worden gewassen, geschoren en sommige dames gaan zelfs nog even naar de pedicure om zo net mogelijk voor de dag te komen! De jeugd heeft de toekomst! Dit geldt niet alleen voor de kalveren, maar zeker ook voor de jongste begeleiders aan de kalverenkeuring. Bij de kalverkeuring brengen jonge kinderen hun kalfje voor. De deelnemers doen mee aan verschillende onderdelen. Zo wordt in de eerste ronde het kalfje op haar uiterlijk beoordeeld, ook wel exterieur genoemd. Daarna mogen de kinderen nog een keer de ring in komen. Dan worden de kinderen beoordeeld op hoe schoon hun kalfje is en hoe goed ze thuis hebben geoefend met lopen. Het is de bedoeling dat hun kalfje netjes naast de deelnemer loopt.

50.000 liter melk

Natuurlijk doen er ook ‘grote koeien’ mee aan de keuring. Er worden rubrieken met zwart- en roodbonte vaarzen beoordeeld op hun exterieur. Vaarzen zijn melkgevende koeien die een keer een kalf hebben gehad. Na de vaarzen mogen de 50.000 plus koeien op het toneel verschijnen. Dat is een rubriek waarin koeien worden beoordeeld die maar liefst 50.000 liter melk hebben geproduceerd! De keuring wordt afgesloten met de bekendmaking van de Vaarzenkampioen 2024. Iedereen is vrijdagavond 12 april welkom, de keuring begint om 19.30 uur en de entree is gratis.