'Het gaat om de wikkels'

ERMELO – Ze is gek op wc-rollen, Caroline van Harten. Op haar ruime toilet staan al 210 verschillende rollen. Niet het toiletpapier is zo bijzonder, maar de wikkel die er omheen zit. En iedere rol heeft een eigen verhaal.

,,Ik weet bij elke rol van wie ik hem heb en waar hij vandaan komt," vertelt de Ermelose, die (flex) doktersassistente is in het Gezondheidscentrum. Haar vader, verwoed verzamelaar, heeft jaren geprobeerd om haar iets te laten verzamelen, echter zonder succes. Maar zeven jaar geleden viel Van Harten voor de 'luxe' wc rollen in Dubai. ,,Ik vond het over de top, maar leuk. Daarom nam ik er een paar mee." Eerst voor een vriendin. Van Harten vond het zo leuk staan dat ze ze ook graag zelf wilde.

Verzamelkoorts

In een ander hotel vond Van Harten een andere verpakte wc-rol en zo was de liefde voor deze rollen gewekt. ,,Het is bij vrienden een bespreekpunt in vakanties," lacht ze. De rollen komen het meest uit hotels, maar ook vindt de Ermelose wel eens exemplaren bij benzinepompen. ,,Niet vaak in Nederland, soms in Italië. Maar de meesten zijn afkomstig uit de Cariben en Azië." Inmiddels is er echt sprake van verzamelkoorts want de familie Van Harten kan niet rustig een hotel bezoeken. ,,Soms ga ik echt in kasten van hotels kijken als ik het vermoeden heb dat de wc rollen per stuk verpakt zijn. Het is nu ook gewoon een sport geworden. Tijdens onze vakantie wandelden we over Collins Avenue en vroegen we of we lobby's van hotels mochten fotograferen." Terwijl haar man Jan een paar foto's maakte van de lobby's ging Van Harten op zoek naar het toilet.

Verzamelaars

Zelf omschrijft ze het als een 'grappige sport'. Van Harten is benieuwd of er anderen zijn die rollen verzamelen. ,,We zouden dan ook kunnen ruilen," lacht ze. Op tafel heeft ze de mooiste rollen bij elkaar gezet. ,,Het gaat dus eigenlijk alleen om het papiertje dat erom zit," legt ze uit. De wikkel om een kleine rol bevat Chinese tekens. ,,Een eenpersoons rol," legt ze uit. Deze is voorzien van bloemen, maar Van Harten heeft er ook waar schaapjes, hoofdrolspelers uit een populaire Chinese tekenfilm op staan. ,,Ik zou de rollen kunnen sorteren op continent of op kleur, maar zover ben ik nog niet." Wel raken de schappen op het toilet vol. En buiten deze ruimte wil haar man ze niet zien. ,,Ik denk nu na over het aanbrengen van nieuwe schappen."

Wikkeltjes

2014 is voor Van Hartens verzameling een topjaar. ,,Veel vrienden hebben nieuwe exemplaren meegebracht. Maar er moeten er nog veel meer zijn!" Daarom meldt ze het aan iedereen. ,,Laatst ging de man van een collega naar Honkong en hij heeft wikkeltjes voor mij meegebracht. Van Hartens passie gaat ver. ,,We waren op zomervakantie en ik ging in een restaurant naar het toilet. Daar lag een rol die ik graag wilde meenemen, maar mijn zomerjurk had geen zakken. Toen heb ik de rol tussen mijn benen geklemd..." De Ermelose moet nog lachen bij de gedachte.
Op Curaçao vond de verzamelaar in één vakantie zeven nieuwe rollen. Echter bij thuiskomst vroeg de douane zich af waarom ze zoveel rollen wc papier bij zich had. ,,Dan wordt het best een rare situatie." Sindsdien heeft Van Harten altijd een foto bij zich van haar verzameling. Want als ze het uitlegt, vinden veel mensen het leuk.

Deze verzameling is natuurlijk nooit compleet. Het hele gezin helpt met verzamelen. ,,Mijn man heeft zelfs eens opgesloten gezeten in de schoonmaakkast in onze zoektocht naar ingepakte rollen." Het feit dat er in een hotelkamer 'gewone' rollen staan, wil volgens Van Harten namelijk niet zeggen dat men de wikkels niet heeft. ,,Soms halen de schoonmaaksters ze er gewoon af." Haar kinderen vinden de verzameling niet raar. ,,Ze weten gewoon dat ze me heel gelukkig maken met een nieuwe aanwinst!"