Verslingerd aan een mondharp

ERMELO - Wie kent niet een blokfluit of een harp? Geen onbekende instrumenten. Anders wordt het als je zegt dat je mondharp speelt, één van de oudste muziekinstrumenten ter wereld. René Paes kan dit en vertelt hierover tijdens het Middeleeuws Feest in Ermelo. 

Sporen van dit tokkelinstrument zijn terug gevonden in Schotland, Oostenrijk, maar ook in India, Vietnam, Indonesië en China. Tijdens het Middeleeuws Feest op 19 maart op het Molenaarsplein is de mondharp overigens niet alleen te zien, maar ook te horen.

Verslingerd

René Paes uit Harderwijk is verslingerd geraakt aan de wondere wereld van de mondharp. Naast het aanleggen van een eigen verzameling mondharpen is hij ook op zoek naar oer-oude exemplaren in Nederland. Tijdens zijn zoektocht kwam hij in contact met museum Het Pakhuis in Ermelo. In de collectie van het museum is een viertal mondharpen aanwezig, gedateerd in de middeleeuwen. Jammer genoeg ontbreekt de kwetsbare snaar, die zich normaal gesproken in het midden van het frame bevindt.

Oerklanken

Het blijkt een kunst om de mondharp te bespelen. Bovendien heeft elke mondharp een eigen klank. Die klank wordt bepaald door de mond- en keelholte. De mondholte dient als klankkast voor de zoemende grondtoon en de resonanties die door het tokkelen worden toegevoegd. Paes treedt veelvuldig op tijdens festivals, op evenementen en bij huisfeesten. Het Middeleeuws Feest in Ermelo is een uitgelezen moment om het instrument in een passende omgeving nieuw leven in te blazen. Bezoekers worden bovendien uitgenodigd om zelf ook kennis te maken met de fascinerende klanken van de mondharp.

Oude instrumenten uit de vergetelheid

Naast René Paes is ook de Middeleeuwse band Datura op het feest aanwezig. Zij breiden het arsenaal aan bijzondere instrumenten verder uit met de draailier, schalmei, vedel en de Spaanse luit. Instrumenten die anders in de vergetelheid zouden zijn geraakt. Instrumentale muziek stond in de middeleeuwen nooit op zichzelf, maar diende als begeleiding voor zang en dans. De muziek van Datura nodigt zeker uit om een dans te wagen. Goochelaar Jannes – tevens een ervaren mondharpspeler – luistert met zijn goocheltrucs het feest verder op.

Het Middeleeuws Feest is op zaterdag 19 maart gratis toegankelijk. De markt is tussen 11.00-16.00 geopend voor publiek. Naast muziek en performance is er ook voldoende gelegenheid voor het proeven van middeleeuwse gerechten en het bewonderen van oude ambachten.