Maatschappelijke integratie

ERMELO - Van 4 tot en met 7 mei wordt bij Werk Centraal op Landgoed Veldwijk weer de jaarlijkse tuinmarkt gehouden. Op de tuinmarkt worden vooral planten uit eigen kweek verkocht tegen hele aantrekkelijke prijzen.

Op donderdag 5 mei, Hemelvaartsdag, krijgen de eerste 50 bezoekers een opgemaakte plantenbak, helemaal GRATIS. Waarom geeft Werk Centraal dit zomaar weg? In deze tijden van bezuinigingen in de zorg is dat toch helemaal niet gepast? Toch wel: met de tuinmarkt hoopt Werk Centraal veel bezoekers uit Ermelo en omstreken te ontvangen, zodat zij kennis kunnen maken met wat cliënten van GGz Centraal allemaal kunnen maken en doen. Deze maatschappelijke integratie is erg belangrijk voor cliënten. Zij zijn trots op hun werkzaamheden en op de producten die zij maken. Ook is het nodig om weer ruimte te maken voor nieuwe artikelen, bij Werk Centraal bruist het van de nieuwe ideeën voor producten die later in het jaar verkocht moeten gaan worden.

Arbeidskrachten

Bij Werk Centraal werken ruim 60 cliënten die daar allemaal een belangrijke rol vervullen, o.a. in de kwekerij. Uit eigen kweek zijn er diverse eenjarige planten te koop, zoals Bidens, Ipomea, Vlijtige Liesjes, Begonia, Plectrantus, Dahlia’s, Surfinia en Lobelia. Ook vaste planten, Maagdenpalm, Lavendel, Campanula en Astilbe zijn in het assortiment opgenomen. Jaarlijks kweekt Werk Centraal 11.000 planten op voor de verkoop. Dit hele proces vraagt natuurlijk veel arbeidskracht en nauwkeurigheid. Door de weggeefactie en het ruime aanbod planten tegen zeer schappelijke prijzen, belooft de tuinmarkt weer een spektakel te worden. Natuurlijk is er gratis koffie en thee en zal er een lekkere versnapering te krijgen zijn. Ook de workshops ontbreken niet. Er zijn doorlopende workshops met Moederdag als thema. De kosten voor de workshop zijn €3,- per item voor bezoekers, voor cliënten zijn de workshops gratis.

Hout

Er is volop gelegenheid om ook de andere afdelingen van Werk Centraal te bezoeken, zoals de houtkloverij en de houtafdeling waar heel veel wordt gemaakt op het gebied van tuinaccessoires en tuinmeubilair. Vanzelfsprekend is de Bloemenshop ook geopend, hier zijn allerlei leuke snuisterijen te koop en natuurlijk van alles op het gebied van verse bloemen en planten. De tuinmarkt is geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Werk Centraal is een onderdeel van GGz Centraal op Veldwijk.