‘Muziek begint waar je het met woorden niet meer kunt zeggen’

ERMELO – Een zwoele zomeravond, een natuurlijke omgeving met heel veel publiek en goede musici zorgden voor een schitterende ambiance tijdens Groevenbeek Klassiek. Meer dan vijfduizend belangstellenden uit de hele regio waren gisteravond naar deze locatie op landgoed Oud-Groevenbeek gekomen om te genieten.

Vanaf een uur of zeven stroomde het publiek van alle kanten het landgoed Oud-Groevenbeek op en in korte tijd was een groot gedeelte van de beschikbare grasveld bezet. Maar de mensen bleven komen, wat soms tot haast onmogelijke situaties leidde. De ‘ordedienst’ zag mensen met stoeltjes het pad bezetten waardoor er geen doorgang zou blijven voor eventuele hulpdiensten. Verschillende malen moesten bezoekers daarom worden aangesproken op het vrijlaten van de paden. Dat dit nogal eens tot boze reacties leidde, was onvermijdelijk. Ook toen het concert begon, kwamen er nog steeds mensen bij. ,,De beide grasvelden zaten tjokvol. Het waren er veel, heel veel. Ik denk dat er wel vijfduizend mensen waren,’’ vertelt concertorganisator Bart Willemsen, die vanaf het podium de toestroom van publiek goed kon zien. De organisatie was overdonderd door de grote hoeveelheid. Eigenlijk hadden ze gerekend op maximaal drieduizend mensen, het werden er meer, veel meer. Er stonden mensen langs de heggen, sommigen zaten op kleden, anderen hadden stoelen meegebracht.

Topsolisten

En het massaal toegestroomde publiek kreeg waar voor zijn geld. Het concert was overigens gratis. ,,Maar niet voor niets,” meldde burgemeester Henk Lambooij in zijn slotwoord nog. Het Hollands Symfonie Orkest, dat deze avond verzorgde, speelt sinds 2000 met flexibele bezetting wat louter bestaat uit professionele muzikanten. Het orkest, onder de bezielende leiding van dirigent Wim van Herk, bracht een aantal verschillende muziekstukken, die als een soort van rondreis door Europa op elkaar volgden. Bekende stukken, zoals Edelweiss en Don Giovanni, maar ook minder bekende stukken en componisten kwamen voorbij. De organisatie had een aantal, internationaal bekende topsolisten, naar het landgoed weten te halen: sopraan Gusanne van den Brink en bariton Hans Voschezang, maar ook de jonge violiste Emmy Storms en fluitist Robert Vroegindeweij. Secretaris en concertorganisator Bart Willems presenteerde de avond op deskundige, maar toch luchtige manier waarbij hij veel informatie over de componisten en muziekstukken gaf.

Kippenvelmoment

De verrassing van de avond (zo stond het tenminste in de programmering aangekondigd) was de Piet Hein Rapsody van Peter van Anrooy. En later dan gepland bracht het orkest de ‘uitsmijter’ van de avond: het van de Night of the Proms bekende Land of Hope and Glory, mother of the free (Pomp and Circumstance van Edward Elgar). Alle solisten kwamen daarbij het podium op en uiteraard werd er van het publiek verwacht dat het luidkeels meezong . Ooit vijfduizend mensen in het bos tussen Ermelo en Putten horen zingen? Een kippenvelmoment. Willemsen: ,,Wij zijn overweldigd door het grote aantal mensen. Wat een ambiance, wat een gezamenlijke sfeer, wat een muziek en wat een mensen. Dit is toch een topevenement op de Veluwe geworden met een nationale uitstraling. Uniek in de prachtige ambiance van het landhuis en het landgoed Oud Groevenbeek. Wij zijn er trots op dit te mogen organiseren, gedragen door zoveel bedrijven klein en groot in Putten en Ermelo, scholieren, de beide gemeenten, de media, de inwoners van beide dorpen. Dit is dus ook Ermelo en Putten.’’ Het duurde lang voordat alle mensen weer de weg naar huis, uiteraard in het donker, hadden teruggevonden en de rust weerkeerde op het statige landgoed.

Volgend jaar weer

De organisatie gaat samen terugkijken, maar de keus is eigenlijk al gemaakt. Willemsen: ,,We gaan er natuurlijk mee door. Het kwalitatieve karakter van dit klassieke evenement met topsolisten en een professioneel orkest met de directe verbinding naar de bevolking van beide gemeenten, willen we heel graag vasthouden. Wij zijn dankbaar dat alles op zijn plek is gevallen: toplocatie, prachtige zwoele zomerse avond, mooie en soms heel intense muziek. Muziek begint waar je het met woorden niet meer kunt zeggen.”