Hoe Ermelo vakantiegangers naar de Veluwe haalde

ERMELO – Op woensdag 21 september organiseert de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo weer een van haar goedbezochte bijeenkomsten. Dit keer zal Hans van Dijk de bezoekers meenemen naar Ermelo als vakantieplaats.

Op de eerste verenigingsavond van het nieuwe seizoen zal amateur-historicus Hans van Dijk de bezoekers meenemen naar het Ermelo van 100 jaar geleden. En dan vooral naar de opkomst van Ermelo als vakantieplaats. Vakantie houden was oorspronkelijk alleen voor de rijkeren weggelegd, maar tegen het einde van de 19e eeuw kwam een korte vakantie ook binnen het bereik van middengroepen. Na de Noordzeekust, Valkenburg, Arnhem-Oosterbeek en zo nog wat gebieden, kwam ook de Noordwest-Veluwe in zwang bij de rustzoekende stedeling.

Ondernemen

Ondernemende Ermeloërs zagen mogelijkheden om door het openen van een hotel of pension hieraan wat te verdienen. Anno 2016 verdubbelt ‘s zomers de bevolking van Ermelo in aantal door de vele vakantiegasten. Hoe dit langzamerhand is ontstaan en zich heeft ontwikkeld, is het onderwerp van deze avond. Het verhaal wordt geïllustreerd met veel oude foto’s en ander materiaal.

Afscheid

Naast de lezing zal er op de verenigingsavond ook officieel afscheid worden genomen van oud-secretaris Dick van Wijngaarden. Hij heeft deze functie maar liefst 16 jaar, met veel enthousiasme en deskundigheid, inhoud gegeven binnen de vereniging. De avond vindt plaats in de Immanuëlkerk en begint om 19.30 uur. De zaal is al om 18.45 uur open en de toegang is gratis.