Stralend jubileumfestival met volle terrassen

ERMELO – De organisatie van het jubilerende Shanty- en Gezelligheidskoor Ermeluiden kon het niet beter treffen. Want zulk mooi weer bij een korenfestival in het centrum, is bij voorbaat al een succes.

Dat bleek ook wel uit de hoeveelheid bezoekers, de volle terrassen en de vele positieve reacties. De organisatie had gezorgd voor een viertal podia waarbij de koren steeds wisselden. Dat betekent dat er in feite 24 optredens werden verzorgd. Reken voor elk optreden een half uur, dan was er vanmiddag zo’n 12 uur aan koormuziek te horen in Ermelo. Een geweldige prestatie. Burgemeester André Baars opende vanmorgen, na het voorstellen van de koren op het Raadhuisplein, het festival. ,,Ik heb mijn vakantie op dit festival afgestemd, want ik ben vandaag weer begonnen,’’ vertelde Baars. ,,Zingen geeft plezier, geeft vreugde en brengt het positieve in mensen naar boven.’’ Vervolgens vertelde hij wat over de geschiedenis van het jubilerende koor. ,,Ermeluiden blijkt een gouden greep te zijn, dit festival is er het bewijs van. Een muzikale happening die past in de Ermelose traditie. Als je zingt vergeet je je zorgen en wordt je blij van binnen.’’ ‘Zingen verlaagt de bloeddruk’ had Baars op internet gevonden. Dat werd door de zangers op het plein volop beaamt. Daarna zochten de zangers en zangeressen hun weg door de Stationsstraat naar de podia.

Volle terrassen

De hele middag was het een komen en gaan van bezoekers. Naast de vele Ermeloërs, hadden ook de koren veel eigen publiek meegenomen. Jong, oud, dik en dun: iedereen zong mee met de bekende zeemansliederen. Veel bekijks hadden de vrouwen van visvrouwenkoor Kokkels & Mokkels uit Harderwijk. Ze waren gekleed in kleurrijke klederdracht, met een knipoog, want echte traditionele klederdracht was er niet bij. Ook de piraten van Piratenkoor De Zingende Padd’n kregen veel reacties. Logisch, immers piraten ziet men normaal gesproken niet door het Ermelose Centrum lopen. Het Shantykoor Qua Patet Orbis, een koor van oud-mariniers viel wat uitstraling wat uit de toon. Wel beheersten ze het zeemansliederenrepertoir. Om 17.15 uur kwamen alle koren samen op het Raadhuisplein en werd er een grootse samenzang gehouden. Honderden zangers en zangeressen, aangevuld met nog eens honderden bezoekers zongen uit volle borst het bekende lied als ‘Als de klok van Arnemuiden’. Een kippenvelmoment, volgens velen. Het bleef nog lang gezellig op de terrassen in het dorp.