Theatergroep Spiegel in theater De Dialoog

ERMELO - Na een zeer succesvolle try out afgelopen donderdag is het theatergezelschap klaar voor het optreden op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart in De Dialoog. Theatergroep Spiegel speelt het stuk ‘Nu even niet’ en ‘Nu even wel’ van Maria Goos. 

Vier mannen, allen veertigers, komen al twintig jaar lang, sinds hun studententijd, eens per maand naar hetzelfde restaurant om daar met elkaar te eten. Ze kijken vooral terug. Dat is in het kort 'Nu even niet'. Maria Goos: Ik werd gevraagd een stuk over mannenvriendschap te schrijven. Maar ik had geen tijd. Zo kwamen we op het idee dat de mannen zouden 'meeschrijven'. Dat heeft geresulteerd in een aantal etentjes met de jongens en mij. Toen ik alle aantekeningen bij elkaar had, ben ik het stuk Nu Even Niet gaan schrijven. Dat was in twee weekjes gepiept. Dat is wel vaker zo, als ik al veel los materiaal heb aan ideeën, zinnetjes en stukjes van een scène." 

Herinneringen

De vrienden houden zich aan een niet uitgesproken afspraak: ze bevinden zich in de 'zeurvrije zone'. Ze praten over seks, over vriendschap en halen herinneringen op. (Hun) vrouwen begrijpen dat niet. Toch blijkt gaandeweg het stuk dat niet alles rozengeur en maneschijn is, hun levenslange onverwoestbare vriendschappen hebben ook minder leuke kanten.

Nu even wel

Daar tegenover staat 'Nu even wel', een verhaal over vriendschap tussen vrouwen. Waar de mannen het hebben over vroeger, hebben de vrouwen het vooral over nu. Vier vrouwen eten samen in hetzelfde restaurant. Alle vier kennen ze Michiel uit (‘Nu even niet’) en twee van hen op een speciale manier. In hun gesprekken gaan over allerlei vrouwendingen maar ook over echte gevoelens en bijzondere relaties. Oude wonden worden opengekrabd, nieuwe toegebracht. Vrouwen hebben blijkbaar andere stilzwijgende afspraken dan mannen. Ze gaan door tot elk conflict beslecht is en de onderste steen boven komt.

‘Nu even niet en Nu even wel' speelt zich af in een restaurant. Voor de pauze ‘Nu even niet’, na de pauze ‘Nu even wel’. Het stuk begint om 20.15 uur en wordt gespeeld in Theater De Dialoog aan het Raadhuisplein in Ermelo. Kaarten kosten € 12,00 p.p. en zijn inclusief pauzedrankje.