Organisatie Romeins Festival is er klaar voor

ERMELO - De organisatie is er klaar voor. Dat moet ook wel, want morgen komen de Romeinen terug in Ermelo. Ook de Ridders zijn er morgen op de Ermelosche Heide bij. Hoe dat precies zit? Directeur Aimée Streefland, van museum Het Pakhuis, legt het uit.

Zaterdag 29 april is de start van de Nationale Romeinenweek. Hoogtepunt van de festiviteiten vormt het Romeinse festival dat in Ermelo wordt georganiseerd. Er is bij de schaapskooi morgen van alles te beleven. Koken, kijken, luisteren, wandelen, rijden, vechten, knutselen en proeven staan centraal. Tientallen re-enactors, Romeinen, zijn er vanaf 10 uur bij. Kinderen kunnen een speciale training volgen om Romeinse soldaat te worden, maar ook zullen de soldaten demonstraties verzorgen. En wie heeft er al een rit met de Romeinse Reiswagen gemaakt? Er zijn tal van activiteiten voor de hele familie rond het Romeinse verleden. Natuurlijk zijn er ook rondwandelingen naar het Romeinse marskamp, een uniek stukje Ermelose historie.

Omroep Gelderland

Maar wat doen de Ridders er dan bij? ,,Omroep Gelderland verzorgt morgen de radio uitzending met de Ridders van Gelre, René Arends en Bas Steman, vanaf de Ermelosche Heide,” vertelt Streefland. ,,Dat vinden we ontzettend leuk!” De presentatoren verzorgen geschiedenisprogramma’s voor Omroep Gelderland. Er is nauwe samenwerking met Erfgoed Gelderland en het thema Romeinen past hier natuurlijk prima bij. ,,Veel Ermeloërs realiseren zich niet hoe uniek het marskamp in Ermelo is,” vult Streefland aan. Sinds januari is er in museum Het Pakhuis een grote tentoonstelling aan geweid en niet zonder succes. ,,De bezoekersaantallen overschrijden de aantallen van vorige jaren enorm en ook op educatief gebied gebeurt er heel veel zowel voor het basisonderwijs als op het voortgezet onderwijs.”

KNMI

De organisatie heeft de afgelopen dagen de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten gehouden. ,,Het ziet er goed uit,” meldt Germa Greving blij. Het KNMI zegt dat de dag morgen begint met zonnige perioden. Later op de dag kunnen er stapelwolken komen. ,,Maar de kans op een bui is echt klein,” aldus Greving. Ze heeft de afgelopen weken intensief contact gehad met de landelijke promotieorganisatie RomeinenNu. ,,We hebben gezamenlijk een mooi programma kunnen samenstellen. Zo zijn er diverse lezingen, maar ook heel veel dingen om te doen.” Iedereen heeft er heel veel zin in. Er wordt gespeculeerd over het aantal bezoekers. ,,Dat is spannend,” zegt Greving. ,,Het is de eerste keer in Ermelo. Daarnaast is het voor veel mensen met passie voor de Romeinse geschiedenis echt een uitstapje, want veel activiteiten bevinden zich rond de Limes. Het Romeinse Marskamp, de enige in Nederland, blijft daardoor vaak onderbelicht.”

Iedereen is zaterdag welkom van 10 tot 16 uur. Bezoekers wordt gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen. De activiteiten vinden plaats vlakbij de schaapskooi, te vinden aan de Drieërweg in Ermelo. www.hetpakhuisermelo.nl www.romeinenweek.nl