Deelnemers zijn al druk aan het voorbereiden

ERMELO – De messen worden geslepen, de deelnemers mengen hun kruiden en specerijen, de slager zoekt de mooiste stukken vlees uit, kortom de voorbereidingen voor het Eerste Ermelose Kampioenschap BBQ op zaterdag 3 juni bij de Schout van Ermel krijgt vorm.

De deelnemers aan het EK BBQ zijn zich al flink aan het voorbereiden. ,,Ons bereikten geluiden dat onze slager al is gebeld welk vlees hij zaterdag gaat leveren zodat er thuis geoefend kan worden,’’ lacht organisator Jan Andries van Bentum van De Schout van Ermel. ,,Ik hoorde zelfs van een team die stukken hout van een oude botter al in de whiskey te weken heeft gelegd.’’ Er hebben zich elf teams van twee tot drie personen aangemeld en de deelnemers komen overal vandaan. ,,Wat opvalt is dat er maar één vrouw tussen al die mannen zit. Daarmee blijkt toch maar weer dat barbecueën een mannending is,’’ aldus de organisator. Het wordt zaterdag een groot feest want naast de BBQ zal er meer te proeven en te beleven zijn. Burgbieren komt met Veluwse speciaalbieren, Het Drankenkabinet laat whisky’s proeven en natuurlijk is ook Nero Barbershop aanwezig. De Schout serveert zelf haar befaamde PullPorcbroodjes en uiteraard is er ook prettige muziek.

Lekkerste kip

De deelnemers krijgen twee opdrachten die ze zaterdag ter plekke moeten bereiden. Van Bentum: ,,Ze mogen thuis geen voorbereidingen treffen want iedereen moet dezelfde kans krijgen. Wel mogen ze eigen kruiden en specerijen etc. meenemen. De grillmasters krijgen een Veluws kippetje, die aan het bot moet worden bereid. Daarnaast krijgen ze ook een staartstuk van de koe, een zogenaamd Picanha. Een relatief onbekend stuk vlees wat veel kennis en temperatuurbeheersing zal vragen van de deelnemers. Daar mogen ze zich mee uitleven.’’ De kip moet aan de jury worden gepresenteerd ‘zoals je het je beste gast zou voorschotelen’ en de Picanha moet worden geserveerd met groenten- en aardappelgarnituur. De jury zal de gerechten en deelnemers beoordelen op smaak, garing, presentatie, puurheid, orginaliteit, werkwijze, timing, vakmanschap etc.. Het is een serieuze wedstrijd, dus met alleen grillen komen de deelnemers er niet.

Jury

Een kampioenschap kan niet zonder deskundige jury. ,,Het hoge niveau van de deelnemers, vereist een jury die verstand heeft van vlees, eten en andere heerlijkheden,’’ vertelt Van Bentum. ,,Uiteraard is onze eigen chef Joep de Bruin jurylid. Hij zal op de achtergrond ondersteunt worden door kok Jeffrey Schoonderwal, die immers vorig jaar deelnemer was van Grillmasters van RTL4. Het tweede jurylid is slager Richard van de Vlis, telg uit een bekende Ermelo’s slagersfamilie. Hij heeft het vlees voor de wedstrijd geleverd en heeft verstand van goed vlees en de verschillende bereidingswijzen.’’ Het derde jurylid wil de organisatie nog niet bekendmaken. ,,Het is min of meer een bekende Ermeloër, maar er is kans dat de deelnemers hem proberen te benaderen of om te kopen. En we willen het natuurlijk wel eerlijk spelen,’’ aldus de organisator. Het derde jurylid zal daarom pas zaterdagmorgen aan de deelnemers worden bekend gemaakt.

Live coocking

Aan het eind van de dag zullen de punten van de twee opdrachten bij elkaar worden opgeteld en wordt de Ermelose Kampioen BBQen 2017 bekend gemaakt. Van Bentum: ,,Het winnende team krijgt de wisselbeker, maar mag ook samen met de chef van de Schout van Ermel tijdens een live-coockingavond voor een vol terras hun skills tonen.’’ Omdat er afgelopen week een team zich heeft teruggetrokken, kán er eventueel nog een team bij. ,,Maar dan moeten ze niet te lang wachten met aanmelden. Maar...,’’ Van Bentum kijkt daarbij ernstig: ,,weet wel waar je aan begint, het niveau is hoog.’’