Pauwenrunners aan de start in Parijs

ERMELO - Zaterdag 3 juni start het Ermelose team Pauwenrunners Polskamp vanuit Parijs aan de Roparun. Dit jaar loopt wethouder Laurens Klappe mee in deze estafetteloop.

De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs en Hamburg naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. ,,Dat doel spreekt me aan, daar sta ik achter,” vertelt Laurens Klappe. Zaterdagmorgen vertrekt de bus om vijf uur uit Ermelo. Deze komt rond 13 uur aan in Parijs. Een uur later staat het team aan de start. ,,We gaan afzien,” meldt de wethouder. Toch heeft hij er niet lang over hoeven nadenken toen hem werd gevraagd om mee te doen. ,,Ik heb de lopers vorig jaar enthousiast ingehaald bij terugkomst. Daarna kwam Paula Benders met de mededeling dat ze nog een loper zochten.” Klappe loopt veel, toch is dit van geheel andere orde. ,,Ik ben meer een duurloper. Een estafetteloop is iets anders.” Daarom heeft hij ingezet op intervaltrainingen.

Coolsingel

Klappe kijkt natuurlijk uit naar de finish op de Coolsingel in Rotterdam. ,,Ik heb twee maal de Marathon van Rotterdam gelopen. Ik ken de locatie, dat is echt prachtig.” De Roparun wordt ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto van de organisatie: Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. Waar de wethouder tegenop ziet? ,,Het geheel, weinig slapen en een fysieke prestatie leveren. Nou eigenlijk is er tegenop zien niet het goede woord. Het is leuk om samen mee te doen. Je leert weer andere mensen kennen. Het is echt een teamsport.”

Teams

Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo’n 65 kilometer lopen oftewel meer dan 1 ½ marathon. Daarnaast bestaat een team uit minimaal twee fietsers en nog een aantal mensen in de begeleiding. Denk hierbij aan chauffeurs, verzorgers, cateraars en wegkapiteins. Teams zijn zelf verantwoordelijk voor de invulling van deze taken en gemiddeld bestaat een team uit 25 personen. Naast de sportieve inspanning leveren de deelnemers ook een inspanning om geld op te halen voor het doel. De afgelopen 25 edities van de Roparun is al meer dan 72 miljoen euro opgehaald voor palliatieve zorg voor mensen met kanker.