Leerlingen bezoeken laagdrempelige opera

ERMELO - Op 25 augustus is er voor de vierde keer het gratis openluchtconcert Groevenbeek Klassiek op landgoed Oud Groevenbeek. Aan de zijkant van het Jugendstil pand op het landgoed wordt ook dit jaar weer een prachtig klassiek concert ten gehore gebracht, door het Holland Symfonie Orkest onder leiding van Wim van Herk en lokale en internationale solisten. Daaraan voorafgaand is er ’s ochtends, voor het grote podium, een opera De Toverfluit (Mozart) voor basisschool leerlingen uit Putten en Ermelo.

De kinderen gaan naar een opera kijken uitgevoerd door B.O.O.M! (Bold Opera On the Move). Deze jonge zangers en zangeressen hebben allemaal gestudeerd aan het conservatorium en staan aan het begin van hun professionele carrières. B.O.O.M! brengt kortere, bewerkte versies van populaire opera's naar het brede publiek. Ditmaal dus De Toverfluit, een opera waarin de zangers meestal solo zingen. Maar de kinderen worden ook uitgedaagd om mee te zingen en wel in het priesterkoor. ,,De priester zal de kinderen uitnodigen om tijdens de voorstelling te gaan staan en om mee te zingen,” vertelt mede-organisator Bart Willemsen. Hij is heel enthousiast over de voorstelling. ,,We hebben in mei al een try out gedaan en dat zat al heel goed in elkaar. Kinderen reageerden er erg goed op.” Hij weet dat het voor veel leerlingen op 25 augustus de eerste kennismaking met opera is. ,,We zorgen dan ook altijd voor een laagdrempelige voorstelling.”

Nationaal Jeugd Orkest

De originele versie van De Toverfluit bevat twintig rollen en een groot orkest. Dat is tijdens Groevenbeek Klassiek ingedikt tot een cast van zes operazangers en -zangeressen die meerdere rollen vertolken. Het orkest wordt ingevuld door instrumentalisten van het Nationaal Jeugd Orkest. Op het landgoed tussen Putten en Ermelo is ruimte voor zo’n vijfhonderd kinderen. ,,We hebben al een groot aantal aanmeldingen, maar scholen zijn nu met vakantie,” legt Willemsen uit. Er is dus nog ruimte voor scholen om zich aan te melden voor de voorstelling. Frank Groothof, bekend van onder andere Sesamstraat, schreef de teksten en bedacht de regie. www.groevenbeekklassiek.nl