Provinciaal project Voeding en Gerechten ook in Ermelo

 ERMELO - Museum het Pakhuis stelt zaterdag 9 september, tijdens Open Monumentendag, haar deuren gratis open voor publiek. Het OMD-thema ‘boeren, burgers en buitenlui’ nodigt uit tot verbinding. Verbinding van stadsbewoners, plattelandsbewoners en mensen met een rondtrekkend bestaan, maar ook verbinding tussen uiteenlopende historische perioden met het heden.

De geschiedenis van het Romeinse marskamp in Ermelo maakt die verbondenheid zichtbaar. Het Romeinse legioen dat rond 170 na Chr. naar de Ermelosche Heide trok, was sterk afhankelijk van de lokale bevolking. Hoe zorg je anders dat een rondtrekkend leger van 6.000 soldaten aan eten komt? Die eerste levensbehoefte bracht de handel op gang, zorgde voor economische ontwikkeling op lokaal niveau en stimuleerde ook de culturele uitwisseling. Niet voor niets wordt de Romeinse tijd in Nederland wel beschouwd als de eerste multiculturele samenleving. In Het Pakhuis kunnen jong en oud ervaren wat de verbindende waarde is van Romeins eten. Er worden de gehele dag speciale Romeinse belevenisworkshops georganiseerd. Er wordt gewerkt met kruiden, vijzels en andere werktuigen om zo een eigen kruidenbuideltje te maken die iedereen mag meenemen. Aanmelden is voor deze activiteit niet nodig.

Romeinse keuken

Om 14.00 uur start er een exclusieve belevenislezing over de Romeinse keuken. Er doen veel sterke verhalen over de Romeinse keuken en eetgewoonten de ronde: kluiven aan grote stukken vlees, het eten van rotte vissaus en het eten van kleine vogeltjes met veer en al. Tijdens de korte vlotte lezing vertelt historica Manon Henzen van Eet! Verleden over eetgewoonten, smaken en gerechten uit de Romeinse Oudheid. Ontdek in hoeverre de wilde verhalen over de Romeinse tijd op waarheid zijn berust. Na de lezing gaat u zelf aan de slag in een miniworkshop. Deze lezing wordt in stijl afgesloten met een Romeinse proeverij, inclusief Romeinse wijn of Romeins frisdrank. Voeding verbindt het verleden met het heden: dat mag je niet missen. Alle activiteiten worden deze dag georganiseerd in het kader van grootschalig provinciaal project ‘Voeding en Gerechten’. Diverse musea brengen gezamenlijk en gelijktijdig het thema Voeding en Gerechten op een verrassende wijze voor het voetlicht. Het betreft een nog niet eerder gerealiseerd samenwerkingsverband, dat voortkomt uit het Netwerk Directeuren Kleine Musea, o.l.v. Erfgoed Gelderland.
Aanmelden voor de belevenislezing van Manon Henzen in Museum Het Pakhuis is noodzakelijk. Er zijn een beperkt aantal plekken voor deze middag. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0341-760777.