Ermelo in teken van 'Boeren, burgers en buitenlui'

ERMELO - Op zaterdag 9 september wordt er in Ermelo voor de 25e keer Open Monumentendag georganiseerd. Ditmaal is het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’. Dit landelijk gekozen thema krijgt in Ermelo een landelijke invulling door de focus te leggen op het platteland. Tijdens de opening, om 10 uur op het Molenaarsplein, zal er onder het genot van een boeren ontbijt het vervolg van het boek De Boer op in Ermelo worden gepresenteerd. Schrijvers Gert Hofsink en Natalie Overkamp hebben hard gewerkt aan deel twee: Boeren ontmoeten in Ermelo.

‘Boeren, burgers en buitenlui’ is een historische kreet waarmee stadsomroepers vroeger de aandacht van het publiek trokken. Met dit thema heeft het organiserend comité de aandacht willen vestigen op het karakter van het buitengebied en de vaak monumentale boerderijen die steeds vaker verdwijnen uit het landschap. ,,We doen dit met een fietsroute langs boerderijen, de openstelling van museumboerderij De Mariahoeve en museum Het Pakhuis, maar ook het klompenpad maakt onderdeel uit van het programma,” vertelt Ronnie Regeling van de VVV Ermelo.

Jonker Frits

Aansluitend aan de opening zal Evert de Graaf in museum Het Pakhuis een lezing verzorgen over Jonker Frits van Schimmelpenninck. Jonker Frits leverde Putten en Gelderland mooie streken, zo luidt de titel van zijn verhaal. In deze lezing zal De Graaf ingaan op het leven van de adel en in het bijzonder van de adellijke families Van Haersma de With en Schimmelpenninck. In de geschiedenis van familie Van Haersma de With zijn de jaren op de Salentein en de Berencamp, beide in Nijkerk, maar vooral op villa De Beukenheg in Putten, bepalend geweest. Jonker Frits was overigens ook eigenaar van Huis ter Beek, een boerderij aan de Volenbekerweg in Ermelo.

In de Sociëteit van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo is een foto-expositie van Ermelose boerderijen en families. Deze ruimte aan de Emmalaan is doorlopend te bezoeken. Ook bij Gert Staal aan de Telgterweg 218 kan men een kijkje nemen. In de nieuwe schuur heeft Staal een authentieke sfeer van vroeger weten te creëren met spullen van vroeger, allen met een verhaal.

Op Staverden is boerderij Kerkzicht geopend. Ooit was daar het winkeltje van de familie Wilgenburg, een familiehistorie die ook beschreven wordt in het nieuwe boek. Tijdens Open Monumentendag is natuurlijk het bezoekerscentrum op Staverden open, net als de moestuin en de kas op het landgoed. Ook is het mogelijk om hier een ritje met de huifkar te maken. Het boek Boeren ontmoeten in Ermelo is vanaf Open Monumentendag te koop bij museum Het Pakhuis, de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo, Binnen &Buitengoed, Bruna en Riemer&Walinga Boekverkoopers. Meer informatie over de fietsroute, het programma voor Open Monumentendag en de lezing: VVV Ermelo 0341 552200