Moderne kunstenaars over tijd en vergankelijkheid

ERMELO – Aankomend weekend vindt er de Kunstroute Noordwest-Veluwe plaats. Een kleine zestig regionale kunstenaars laten zien wat ze ‘in huis’ hebben. Een kunstenaar die niet meedoet aan de Kunstroute is Gerritjan Bakker. En toch laat hij zaterdag en zondag met vier andere kunstenaars zijn werken zien.

De kunstenaars exposeren in de eeuwenoude boerderij De Heuvel op landgoed Veldwijk aan de Oude Nijkerkweg 50. Daar zijn moderne werken te zien over tijd, vergankelijkheid en het voorbij gaan. Iets wat perfect past bij de boerderij die in een veranderende omgeving staat. De Ermelose kunstenaar Gerritjan Bakker (54) heeft zich door zijn oud-klasgenoten van de kunstacademie in Utrecht laten verleiden tot het houden van een expositie. De vorig jaar afgestuurde laatbloeier Bakker was tot nu toe met veel werken bezig maar vooral voor zichzelf. ,,Naast een normale baan stop ik veel tijd in het uitwerken van ideeën. Maar dat speelt zich af in mijn hoofd, ik maak vervolgens wat en kan daar heel erg van genieten. Ik had nog niet de behoefte om dat met anderen te delen behalve dan mensen in mijn nabije omgeving. Ik werd echter gebeld met de vraag of ik met een aantal oud- studiegenoten wilde exposeren. Ik hield het af maar toen ze aandrongen heb ik toegegeven mits het in Ermelo kon. Ik dacht ze daarmee af te poeieren want zij komen uit Utrecht en Rotterdam maar ze hapten direct toe,’’ lacht de kunstenaar.

Vergankelijkheid

Bakker vervolgt: ,,Achter bij mij in de wijk West staat de oude boerderij, zonder functie. Het wordt anti-kraak verhuurd aan Aryan Oosterbroek. Ik ken hem en hij stelde direct de boerderij ter beschikking. Er staan veel oude spullen opgeslagen van Aryan en die gaan we toepassen in de expositie naast de werken die we zelf meenemen. We zijn allemaal wel op dezelfde manier met kunst bezig en daarin speelt de tijd een belangrijke rol. Zelf ben ik bezig met een werk over de tijd en de vergankelijkheid van deze wereld door met dertig sleeën te werken. Die heb ik in de loop van de tijd verzameld want zeg eerlijk, sneeuw is niet meer. Die slee heb je dus niet meer nodig. Ik heb die sleeën toegepast op de zandverstuiving in Hulshorst door daar een film op te nemen. Ook ben ik met een slee de Harderwijkse haven ingedoken. Bedenk er zelf maar wat bij. Dat moet uiteindelijk een mooie productie opleveren. Zaterdag en zondag zal ik al wel wat laten zien.’’ De opening van de expositie is zaterdagmiddag 2 september om 16.30 uur en loopt de hele avond door. Zondag is het publiek welkom vanaf 11 uur tot een uur of vijf. De toegang is gratis.