Sneeuwuil en adelaar oogsten bewondering

ERMELO - Zeearend Harley, mascotte van voetbalclub Go Ahead Eagles, was zaterdagmiddag een van de publiekstrekkers tijdens de roofvogelshow. Deze witkop zeearend heeft een spanwijdte van 1.80 meter. Valkeniers Gerrit en Jannie Zandvoort verzorgden de show tijdens de Herfstmarkt op het Raadhuisplein in Ermelo.

Er was veel belangstelling voor de verschillende roofvogels, die overigens voor iedereen goed te bewonderen waren. Verschillende mensen uit het publiek werden betrokken bij de show. Zo was er een kruissing tussen een witte giervalk en een slechtvalk die landde in een kring van vrouwen nadat deze vogel eerst de dans ontsprong en een eindje wegvloog. Uiteindelijk landde hij op het dak van makelaarskantoor Van Diest en Van Diest om uiteindelijk feilloos middenin de kring de prooi wist te vinden.

Lachvogel

Een aantal kinderen kreeg een handschoen aangeschoven waarop de roofvogels af kwamen. De kookaburra, de Australische lachvogel, was zo getraind dat deze bovenop het hoofd van kinderen bleef zitten. Met een andere roofvogel, een bergcaracara genaamd Karel, deden de valkeniers een spel met gekleurde bekers. ,,Het is een hele slimme vogel die onderscheid kan maken door het voedsel onder de witte bekers weg te halen en de blauwe bekers over te slaan. Af en toe scheerden de roofvogels zo dicht langs de belangstellenden dat er een schrikreactie ontstond, maar over het algemeen was het de verwondering die de boventoon voerde. Overigens had niet iedere vogel er zin in. Een bateleur, die over de kinderen heen moest vliegen, weigerde zijn medewerking. Toch, door het imposante voorkomen, dwong deze een applaus af. Tot slot waren het twee kleine uiltjes die de show stalen. De dieren, die de naam Jip en Janneke kregen, waren net zeven weken oud. www.valkerijrijssen.nl