Terug in de tijd op Molenaarsplein

ERMELO - Met het dansen van de ‘paardendans’ maakte de Middeleeuwse muziekgroep Datura er zaterdag weer een feest van. Een middeleeuws feestje wel te verstaan. Museum Het Pakhuis en VVV Ermelo organiseerden dit educatieve evenement voor de vierde keer.

Ook goochelaar Jannes was weer van de partij. Hij nam bezoekers in het ootje, maar gaf ook workshops goochelen. Reinier Kaper demonstreerde hoe men in vroeger tijd gereedschap maakte. Jolanda Schuur bakte brood op ambachtelijke wijze. Veel kinderen namen deel aan Middeleeuwse spelletjes. Naast ringgooien en boogschieten werd er geschaakt en wie niet uitkeek kreeg een plek in het schavot. ,,We hebben vooral ingezet op de beleving,” vertelt Germa Greving, directeur van museum Het Pakhuis. Natuurlijk had de organisatie geluk met het lenteweer. ,,Dat maakt alles een stuk aangenamer,” reageert Greving. ,,Voorgaande edities waren onder erbarmelijkere omstandigheden. Eén keer was het zelfs drie graden onder nul.” Daar was zaterdag geen sprake van. De lentezon was aangenaam en bezoekers konden dan ook genieten van alles wat er te doen was.

Vrijwilligers

Doel van deze dag is een stukje geschiedenis tot leven te brengen. Dat valt of staat met de inzet van een groot aantal vrijwilligers. ,,Er lopen op zo’n dag meer dan zeventig vrijwilligers rond,” vertelt Greving. ,,Dan hebben we de voorbereidingen nog niet eens meegerekend.” Veel ondernemers werken hier ook pro deo aan mee, maar ook een aantal figuranten lopen de hele dag in vol ornaat. ,,En we moeten de MAS-ers (maatschappelijke stagiaires) niet vergeten! Leuk is om te zien dat we jongeren met NL Doet een paar jaar geleden hebben binnen gekregen en dat ze op zo’n dag opnieuw komen helpen.”

Kraamvisite

Ook de theatermakers van toneelgroep Spiegel speelden een voortreffelijke rol uitgedost in kleurrijke kledij. Van edelman tot handelsreiziger, van middeleeuwse tandarts tot jonkvrouw, ze waren er zaterdag allemaal. René Paes, inmiddels een vertrouwd gezicht op het Middeleeuws Feest, gaf uitleg over het bespelen van een mondharp. Ook Jannes speelde een toontje mee op dit authentieke instrument. En wie dacht dat dat naar meer smaakte, kwam uit bij het Middeleeuwse kraamvrouwendrankje Kandeel. Het romige, gele drankje werd warm genuttigd. Volgens de traditie was het de kersverse vader die de kandeel roerde met een pijpje kaneel, in aanwezigheid van kraamvisite. En hoewel er zaterdag niemand beviel op het Molenaarsplein, viel het drankje wel goed in de smaak.