IJs en Weder dienende

Wie is er niet geweest? De Kanovijver waar je zomers kan kanoën en ’s winters kan schaatsen bestaat dit jaar 85 jaar. Een reden voor het bestuur om de geschiedenis te boek te stellen. Joop Artz dook de archieven in en Natalie Overkamp en Gert Hofsink maakten er een prachtige uitgave van. 

Het was in de zomer van 2016 toen Joop Artz, Overkamp en Hofsink al eens een verkennend contact hadden. Artz was bezig met het archief van De Kanovijver te ordenen en er bleek voldoende materiaal om er iets mee te doen. ,,Ik heb al van alles op papier gezet, maar het is nog lang niet compleet,’’ vertrouwde Artz de beide schrijvers toe. ,,Het archief heb ik maar tot eind jaren negentig.’’ Na enige tijd besloten de drie dat het mooi zou zijn wanneer er een boekje over de geschiedenis van De Kanovijver zou uitkomen in het jubileumjaar 2018. Artz spitte niet alleen het archief door, maar ging ook op bezoek bij oud-bestuursleden en –vrijwilligers. Hij kwam onder andere bij Rob Janssen wiens vrouw Stanny het eerste vrouwelijke bestuurslid was. Het echtpaar stond aan de wieg van de Natte Zeskampen en het tobbedansen. Twee van de vele succesvolle activiteiten van de vereniging. In oktober 2017 vond er een gesprek plaats tussen de schrijvers en het bestuur, waarbij terughoudend werd gereageerd. ,,Dit hebben we nog nooit eerder gedaan, en is ons ding niet,’’ reageerde voorzitter Ron IJdo. ,,Het lijkt allemaal heel eenvoudig, zoals jullie het aangeven, maar we moeten het er in het bestuur eerst nog maar eens over hebben.’’ Het duurde echter niet lang of iedereen was enthousiast over de plannen.

Hardrijderij

Hofsink en Overkamp stortten zich op de teksten en het verzamelen van oude foto’s en advertenties. Omdat er geen informatie was van de laatste jaren, dook Artz nog dieper de archieven in. Uiteindelijk lukte het hem om ook de laatste tien jaar boven tafel te krijgen. Nu konden Overkamp en Hofsink zich op het hele verhaal van de 85 jaar IJsclub De Kanovijver richten. De geschiedenis van de IJsclub begon eigenlijk op 14 januari 1933 toen het flink begon te vriezen en de vorst aanhield tot 29 januari. Er werd die weken veel geschaatst op de bevroren zee nabij Palmbosch (nu randmeer bij Strand Horst). Er werd een hardrijderij georganiseerd wat veel belangstelling kreeg. Dat was voor een aantal mannen, het Voorlopig Comité genaamd, de reden om tijdens een vergadering in het Oranjehotel te komen tot ‘de oprichting van een ijsvereeniging. Toen ging het snel en er werd in december 1933 een stuk grond gekocht waar een (mastieken) ijsbaan kon aanleggen. Een goede maand later kon er al op de nieuwe baan worden geschaatst. Er waren die middag wel zo’n driehonderd liefhebbers op het ijs. Zo veel, dat al vrij snel het voorste gedeelte van de baan afgesloten moest worden omdat er water naar boven kwam. Al heel snel kwamen de bestuursleden tot de conclusie dat een IJsbaan maar relatief weinig kon worden gebruikt en ze besloten, voortvarend als ze waren, er tevens een kanomeer van te maken. De eerste kanowedstrijden vonden plaats op zaterdag 27 juli 1934.

Sponsoren

Het boek: De Kanovijver: 85 jaar IJs en Water, bevat veel informatie over de vereniging, de ontwikkelingen van Ermelosche IJsclub naar De Kanovijver en wetenswaardigheden over de activiteiten die werden aangeboden. En dat waren er in die 85 jaar heel veel. Er wordt geschreven over de verbouwingen, aanpassingen en de bouw van het theehuis en later De Gondelier. Ook worden er allerlei anekdotes vermeld van oud-vrijwilligers, -bestuursleden en andere betrokkenen. Natuurlijk ontbreken de foto’s niet. Joop Artz, Natalie Overkamp en Gert Hofsink hebben een leuk en vooral leesbaar boek geschreven wat iedereen, die ooit gebruik heeft gemaakt van de IJsbaan of kanovijver eigenlijk in huis moet hebben. Op maandagavond 14 mei wordt het eerste exemplaar van het boek aangeboden aan burgemeester André Baars. Daarna is het boek verkrijgbaar bij de Ermelose boekhandels, Oudheidkundige Vereniging Ermeloo, VVV en uiteraard bij De Kanovijver zelf. Het boek heeft een kleurenomslag en bevat zo’n honderdtwintig pagina’s met veel foto’s. Mede doordat een aantal sponsoren het boek financieel ondersteunden, kon de prijs laag worden gehouden: € 13,75.