Mond vol harpen en woordenloze vocalen

ERMELO - Wie kent niet een blokfluit of een mondharmonica? Geen onbekende instrumenten. Anders wordt het als je zegt dat je mondharp speelt, één van de oudste muziekinstrumenten ter wereld. René Paes kan dit en zal verschillende exotische mondharpen laten horen tijdens Fête de la Musique in Ermelo. 

Sporen uit het verleden van dit tokkelinstrument zijn wereldwijd terug gevonden. De oudste vondsten van circa 4000 jaar geleden komen uit China en Mongolië. In Nederland komt de mondharp voor sinds de 14e eeuw. Halverwege de 20e eeuw was het instrument totaal in de vergetelheid geraakt. Tijdens Fête de la Musique op 23 juni is de mondharp te horen tijdens drie performances. René Paes uit Harderwijk is verslingerd geraakt aan de wondere wereld van de mondharp. Naast het bespelen van mondharpen afkomstig uit landen zoals Afghanistan, Nepal, India, Rusland, Vietnam, Filipijnen, Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea, is hij ook op zoek naar oeroude exemplaren in Nederland. Tijdens zijn zoektocht kwam hij in contact met museum Het Pakhuis in Ermelo. In de collectie van het museum is een viertal mondharpen aanwezig, gedateerd in de middeleeuwen. Deze mondharpen zijn niet meer bespeelbaar omdat de kwetsbare snaar ontbreekt, die zich normaal gesproken in het midden van het frame bevindt.

Oerklanken

Het blijkt een kunst om de mondharp te bespelen. Bovendien heeft elke mondharp een eigen klankspectrum. Het geluid wordt mede bepaald door de mond- en keelholte waarmee je woordenloze vocalen simuleert om wisselende klanken te maken. De mondholte heeft ook de functie van klankkast voor de zoemende grondtoon en de resonanties die door het tokkelen worden toegevoegd. Paes geeft veelvuldig performances en workshops tijdens festivals, evenementen en in andere programma’s. Fête de la Musique in Ermelo is een uitgelezen moment om het instrument onder de aandacht te brengen. Fête de la Musique is gratis toegankelijk in en rondom het centrum van Ermelo. Het evenement biedt dit jaar maar liefs 34 podia met 132 optredens: bandjes, dansgroepen, koren, zangers, dichters, workshops… alles zal de revue passeren, er dus voor ieder wat wils. René Paes biedt drie mondharpenperformances met medewerking van gastmondharpist Kees van Loon: 11.30 – 12.00 uur bij Jonker Herenmode, 13.00 – 13.30 in de bibliotheek, en 14.45 – 15.15 uur in De Dialoog, zaal 9,. Het complete programma is gratis af te halen bij VVV Ermelo. Het evenement is tussen 10.30-17.00 geopend voor publiek.