'Tekeningen zijn een middel om gedachten te stroomlijnen' 

ERMELO - Aanstaande donderdag wordt om 10.00 uur een bijzondere expositie geopend in de Lukaskerk op Landgoed Veldwijk. Bijzonder omdat de werken die tentoongesteld worden verhalen vertolken van Rita van der Vegt. Haar pasteltekeningen zijn een middel om haar gedachten te stroomlijnen. ,,Voor haar is het een manier om dingen duidelijk te maken. zij laat zich hiermee zien,” vertelt activiteitenbegeleidster Anneke Bonestroo.

Bonestroo begeleidt de 58-jarige Rita van der Vegt. ,,Ze is al jaren bezoekster van buurthuis De Bolder. Eerst was ze vooral geïnteresseerd in muziek, daar begon het. Daarna werd dit opgebouwd in beelden.” Dat dit uiteindelijk leidt tot een expositie is heel bijzonder. ,,Met haar werk weet ze ons heel veel te vertellen. Dat heeft me heel erg geraakt. Gesprekken hadden nooit plaats kunnen vinden zonder de tekeningen.,” vertelt Bonestroo. Door te exposeren krijgen belangstellenden een stukje van dit verhaal te zien. ,,Dit is zoals we ook in de tijd staan ten opzichte van de GGz,” legt Bonestroo uit. ,,De weg naar een inclusieve samenleving vraagt om begrip voor elkaar. Rita wil met haar werk laten zien hoe het is.”

Diepzinnig

Bonestroo: ,,De werken zijn naïef getekend, maar met een zekere diepgang.” Een weg, zwart afgetekend in perspectief, symboliseert de weg de Rita van der Vegt moet gaan. ,,Zij zegt dat elke dag een keuzedag is en dat we afstand moeten doen in wat wij niet verkrijgen.” De activiteitenbegeleidster is geraakt door de diepzinnige uitspraken. ,,Ik noem haar kunstenaar,” zegt ze trots. Ze toont het werk met gele sterren. ,,De sterren staan niet alleen aan de hemel, maar, zo vertelde ze, sterren werden ook bevestigd op de jassen.” In de grote ster bovenaan staat ‘lve’. ,,In de snelheid waarmee ze werkt is de letter ‘o’ weggevallen. Het is de liefde voor de mensen die in oorlog zijn,” zo vertolkt Bonestroo de woorden van de tekenaar. Van der Vegt stelt zichzelf geregeld de vraag of het goed of fout is wat ze maakt en of ze niet in boekdelen spreekt. Ze vindt haar werk meer dan een spel en wil graag mensen tot nadenken stemmen. ,,De expositie is een verbindende factor,” besluit Bonestroo, die blij is dat dit gerealiseerd wordt. De Lukaskerk is van 18 t/m 30 oktober van 14.00 - 16.00 uur van maandag t/m vrijdag geopend.