Dorine van den Berg druk voor haar ‘club’

 ERMELO – Vrijdagavond 5 april vindt er weer een voorjaarskeuring plaats van de Fokstudieclub Ermelo-Putten e.o. De keuring vindt plaats in de schuur op het bedrijf van fa W.Timmer&Zn aan de Nijkerkerweg 95. Er worden kalfjes, pinken en koeien gekeurd door ervaren keurmeesters.

Dorine van den Berg-Witting (24) is een van de enthousiaste leden van deze zestig leden grote club. Van den Berg is een geboren en getogen Ermelose en is afgelopen zomer getrouwd met Henk van den Berg. Daardoor verhuisde ze naar Terschuur waar haar man, schoonouders en zwager een melkveebedrijf hebben. ,,Ik doe daar al sinds dat we verkering hebben samen met Henk de fokkerij. Het werk rondom een keuring is echt passie van mij, ik mag dat dan ook zelf regelen en Henk en mijn schoonvader helpen waar nodig. Ook mijn jongste zusje Geke (21), is besmet met het ‘koeienvirus’. Zij helpt mij ook graag met het klaarmaken en trainen van de koeien.’’ Door de weeks werkt Van den Berg bij Alpuro Breeding binnen de marketing en communicatie. Daarnaast werkt ze ook nog als inseminator bij Van Engelen Ki Service. ,,Ik rij langs verschillende melkveehouders om koeien te insemineren of om te controleren of zij drachtig zijn. Daarnaast maak ik koeien show-klaar, ik scheer en toiletteer ze. Zo verschijnen de koeien op hun best op een keuring, of kunnen ze op de foto worden gezet.’’

Liefhebberij

De Fokstudieclub is een groep melkveehouders uit de omgeving Ermelo, Putten en omstreken. Deze groep melkveehouders hebben een liefhebberij voor het fokken van melkvee. De fokstudieclub telt ongeveer zestig leden, variërend van 18 tot en met 70 jaar. ,,We organiseren minstens één keer per maand een bijeenkomst waarbij soms een spreker wordt ingehuurd, of we gaan op excursie bij een bekende fokker, ‘’ vertelt de jonge boerin enthousiast. ,,Het leuke van onze fokstudieclub is dat iedereen geïnteresseerd is in fokkerij. Fokkerij komt op elk melkveebedrijf voor, maar bij sommige melkveehouders is het fokken van vee echt een passie. Je wil als melkveehouder dat de koeien die je hebt, gezond zijn en oud worden op het bedrijf. Daarvoor is het enorm belangrijk dat een koe goed in elkaar zit. Dat betekent bijvoorbeeld dat de benen van een koe van goede kwaliteit moeten zijn, het uier vast aangehecht moet zijn en ze genoeg diepte in haar lichaam moet hebben voor voldoende ruimte voor haar organen. Deze kenmerken dragen bij aan een hoge levensduur.’’

Keuring

Een keer per jaar wordt er door de fokclub een voorjaarskeuring georganiseerd. Dit jaar bij loonbedrijf Fa. W. Timmer & Zn. Aan de Nijkerkerweg. De leden van de fokstudieclub gaan voorafgaand aan de keuring opzoek naar hun beste kalf, pink of koe. Van den Berg: ,,Als je weet welke dieren je meeneemt, kan de voorbereiding beginnen. Je leert een koe wennen aan het halster. Zo’n grote zware koe moet je als leider zien, om rustig bij je te blijven lopen. Ook als de omgeving nieuw en soms wat spannend is. Hier gaat wel een aantal uur training aan vooraf. Ik geniet altijd van het voorbrengen van koeien, ik vind het zo mooi dat zulke dieren je vertrouwen om samen een show te lopen. Met keuringskoeien heb ik daarom altijd een sterkere band, ze hebben toch wat speciaals. Een week voor de keuring wassen we de koeien, zodat ze ook hier aan kunnen wennen en ze alvast schoon worden. Voor het scheren van de koeien is het ook belangrijk dat de vacht schoon is. De koeien worden een aantal dagen voor de keuring geschoren. Dit wordt gedaan zodat alle onderdelen van een koe goed zichtbaar zijn voor de jury. Ik vind het altijd super leuk werk om te doen, koeien worden er nog mooier van! De meeste koeien vinden het heerlijk om geschoren te worden, het is dus gewoon een soort wellness voor ze,’’ lacht ze.

Jury

Tijdens de keuring worden de koeien beoordeeld door een jury, de dieren lopen achter elkaar door de ring, daarna worden ze één voor één opgesteld. Hiermee zet de jury de koeien op volgorde en kan hij of zij nog één keer goed kijken. De jury is ervaren in het beoordelen van koeien en kalveren en licht zijn of haar besluit toe en de eerste en tweede plaatsen mogen door naar de kampioenskeuring.
Dorine van den Berg vertelt erg enthousiast over de keuring: ,,Naast dat onze voorjaarskeuring een hele leuke competitie is, vinden wij het enorm belangrijk dat wij de mensen om ons heen laten zien hoe wij met onze dieren omgaan. Kijk eens hoeveel pure passie en liefde er nodig is, voor de waardevolle producten en prestaties die onze koeien leveren. Dat kan alleen door het vee op en top te verzorgen. Dat maakt boer zijn een heel mooi vak en dat laten wij graag zien. Daarom is iedereen ook van harte welkom! Kom, kijk en geniet van de kleine kalfjes en de grote koeien en stel ons gerust vragen!’’ De aanvang van de keuring is 20.00 uur en de toegang is gratis.