Nieuwe techniek levert veel archeologische vondsten op

ERMELO - Eind april start een nieuw project, genaamd Erfgoed gezocht, waarbij iedereen kan meespeuren naar archeologische resten op de Veluwe. Dit project is een samenwerking tussen Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden en iedereen met interesse voor archeologie kan meedoen.

De afgelopen jaren is de hoogte van Nederland gedetailleerd in kaart gebracht met de zogenaamde LiDAR techniek (voor iedereen te raadplegen via het Actueel Hoogtebestand Nederland). Het grote voordeel van deze techniek is dat metingen door vegetatie heen gaan. De ondergrond van bijvoorbeeld bosgebieden is nu voor het eerst zichtbaar zonder dat bomen en struiken het zicht belemmeren. Dit levert een grote hoeveelheid nieuwe archeologische vondsten op zoals bijvoorbeeld grafheuvels.

De werkzaamheden

Omdat het traceren en evalueren van deze nieuwe resten een te grote klus is voor archeologen alleen, wordt aan iedereen die geïnteresseerd is gevraagd om mee te speuren naar nieuwe grafheuvels en andere archeologische structuren. Als eerste onderdeel van dit proces zal via de computer op de hoogtekaart gezocht worden naar nog onbekende archeologische structuren. Dit zal gebeuren via een online platform voor burgerwetenschap (www.zooniverse.org onder de projectnaam Erfgoed Gezocht / Heritage Quest) en kan gewoon thuis in een vrij momentje worden gedaan. In een tweede fase zullen we het veld in gaan om de nieuw ontdekte structuren in de werkelijkheid te evalueren.

Informatiebijeenkomst

Tijdens de informatiebijeenkomst op 24 april in Museum het Pakhuis te Ermelo zal het doel en de opzet van het project uiteengezet worden, zal uitgelegd worden hoe het speuren praktisch in zijn werk gaat en zullen we daar gezamenlijk mee starten via het online platform. Daarnaast wisselen wij graag ervaringen en suggesties uit met mensen die al ervaring hebben met het speuren naar archeologische resten. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie over dit project kan men zich richten tot Eva Kaptijn (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

De informatiebijeenkomst wordt gehouden op woensdag 24 april van 20:00 – 22:00 uur in museum ‘t Pakhuis, Molenaarsplein 24 in Ermelo.