Kinderen bouwen hun eigen 'Palletstad'

ERMELO - Zo'n honderd Ermelose kinderen hielpen de gemeente vandaag met de start van een nieuw 'woningbouwproject' van allemaal 'tiny houses'. Op het parkeerterrein achter zwembad Calluna wordt deze dagen hard getimmerd en gezaagd aan de nieuwe Palletstad, de naam die de kinderen er vanmorgen zelf aan gaven. Burgemeester André Baars was naar het bouwterrein gekomen om de kinderburgemeester van deze nieuwe 'stad' de ambtsketen om te hangen. De eer was aan Luna. Als burgemeester mag ze de komende dagen een aantal taken uitvoeren. En daar hoort in elk geval het uitdelen van traktaties bij.

Sociaal werker Monique Tuns en stagiaire Amber Pasman zijn zeer tevreden over de eerste dag. Drie dagen lang zullen de kinderen onder begeleiding van zo'n 25 vrijwilligers aan de gang gaan. ,,Het gaat super!" vertelt Tuns enthousiast. Op een paar schrammetjes na heeft de EHBO post nauwelijks werk. ,,De kinderen zijn nog jong en op zo'n eerste dag beginnen ze rustig," vertelt een EHBO-er terwijl hij de jongens en meisjes van afstand in de gaten houdt. Het is de eerste editie van het Ermelose Huttenbouwfeest. ,,Er was heel veel animo, er staan zelfs kinderen op de wachtlijst," meldt Tuns, die zeker een vervolg aan dit evenement wil geven. ,,Misschien kunnen we dan ook iets uitbreiden. We zien nu dat deze locatie ruimte genoeg biedt en dat het allemaal prima gaat." Het Huttenbouwfeest wordt georganiseerd door Welzijn Ermelo. ,,We vonden dat er in de zomervakantie weinig aanbod was voor de kinderen. Daarom hebben we dit initiatief opgepakt.”

Oefenen

Voor veel kinderen was het de eerste keer dat ze hun eigen hut mochten timmeren. Van de enorme stapel pallets haalden ze hun materiaal. Zo sleepte ieder groepje met hout, spijkers, hamers en zagen. Voor de meesten was het even oefenen hoe er het beste gezaagd kon worden. En samenwerken was daarbij zeker een 'must'. ,,Donderdag wordt alles geschilderd en volgt de finishing touch," legt Tuns uit. ,,Daarna is er tijd voor ouders en belangstellenden om een kijkje te komen nemen op het bouwterrein."