Ermelo was in 1998 even Wereldnieuws

ERMELO – Op donderdag 24 oktober wordt door oud-burgemeester Theo Bunjes een lezing gegeven in de Immanuëlkerk. In 1998 was Ermelo voor even wereldnieuws. Alleen was dit niet allemaal positief.

Het wordt een lezing met veel beeldmateriaal en gaat over de opvang van vluchtelingen in Ermelo gedurende één week in oktober 1998 in legertenten op de Ermelose Heide. Daarnaast werden er in de daaropvolgende vier jaar vluchtelingen opgevangen in tenten op Strand Horst. Omdat de aanmeldcentra de stroom vluchtelingen niet aankonden, werd er in Ermelo een Tijdelijke Noodvoorziening Vluchtelingen (TNV) ingericht. De vluchtelingen verbleven hier maar korte tijd. Per dag stroomden er 150 tot 200 vluchtelingen in en uit. Dat betekent dat er in die vier jaar wel 100.000 mensen in de tenten hebben gewoond.

Modder

Het was een bewogen periode in de geschiedenis van Ermelo. Natuurlijk voor de vluchtelingen zelf, maar ook voor de honderden vrijwilligers die zich toen hebben ingezet om deze ontheemden een veilige plek te bieden. De opvang op de Ermelose Heide werd breed uitgemeten in de kranten. De Volkskrant va 13 oktober dat jaar schreef bijvoorbeeld: ‘Het heeft iets van een crisis op de Balkan, watersnoodram in Bangladesh, Italië na een aardbeving. Maar het is de van modder en regen doortrokken hei bij Ermelo, waar maandag de eerste, pas in Nederland aangekomen asielzoekers werden opgevangen in een tentenkamp…’ Dit tentenkamp was een slechte repetitie voor de opvang op strand Horst, waar gelukkig de ervaringen werden meegenomen in de voorbereidingen.

Gratis

De lezing vindt plaats in de Immanuëlkerk. De zaal is op en om 18.45 uur en de lezing begint om 19.30 uur. De toegang is gratis.