'Het werk gaat gewoon door'

ERMELO - Thuis werken is er voor Marion Derks niet bij. Als schaapherder zul je toch met de kudde op pad moeten. De schapen van de Ermelose kudde merken hierdoor niets van de coronacrisis. Met z’n 461-en gaan ze elke dag naar de Ermelosche Heide om er te grazen.

,,Het is erg droog en stoffig op de hei en al behoorlijk warm," vertelt Derks. ,,Er is nog niet veel te eten, dus worden ze tweemaal daags bijgevoerd." De kudde is inmiddels op volle sterkte; de lammeren zijn al groot en het is een uitdaging om met zo’n grote groep dieren erop uit te gaan. Getrainde honden moeten de kudde naar de gewenste plekken leiden en zorgen dat de schapen bij elkaar blijven. Het terrein bij de schaapskooi is gesloten, maar wandelaars kunnen de kudde op de heide spotten. Op gepaste afstand natuurlijk.

Verzorging

Ook bij de schaapskooi gaat het werk gewoon door. De schapen hebben dagelijks verzorging nodig: hooi en brokken in de ruiven en voederbakken en kuipen vullen met water. Het terrein moet onderhouden worden en er is altijd wel wat te repareren of verbeteren aan de hekken. In de moestuin wordt geschoffeld en gezaaid. Een vaste groep vrijwilligers en hulpherders ondersteunt de herder hierbij. www.schapedrift.nl