Unieke online escape room verbindt musea

ERMELO/ UTRECHT – Samen met zeven andere ondernemers lanceert Novitas Heritage een online spelconcept gebaseerd op escape rooms. Dit in samenwerking met onder andere museum Het Pakhuis. Alle musea en escape rooms zijn momenteel gesloten in verband met het coronavirus. De locaties ontvangen nu geen publiek. Daarom is dit dé manier om toch even binnen te kunnen kijken; de Museum Escape Online.

De makers hebben een manier bedacht waarmee mensen vanuit huis toch deze musea kunnen ervaren. ,,Het spel is volledig via de website te spelen, waarbij er als gezin of in vriendengroepen via telecommunicatie kan worden samengewerkt," aldus Joerie van Sister, een van de initiatiefnemers. Novitas Heritage heeft een aantal musea benaderd om mee te werken. ,,Daar zeiden wij natuurlijk direct ja tegen," vult de Ermelose museumdirecteur Germa Greving aan. ,,Ik hou van escape rooms en vind het initiatief van deze ondernemers fantastisch. Het is super dat ze dit zo gezamenlijk opgepakt hebben." Na twee weken intensieve productie is het online spel vandaag gelanceerd.

De Vacature

Spelers gaan tijdens het spel een paar uur aan de slag als een 'ethische hacker' om de beveiliging van een zestal musea te testen. Aangezien de musea in Nederland ook gesloten zijn, is dit uiteraard de uitgelezen kans voor kwaadwillende personen om hier ongezien binnen te breken. Tijdens het spel zal blijken of alles wel is wat het lijkt en of ons Nederlands erfgoed in gevaar is! Het spel kan het best worden gespeeld in groepjes van 2-4 (als gezien of digitaal op afstand) en is te boeken op http://www.museumescape.nl. Groepen zullen tussen de 2,5 en 6 uur bezig zijn met het verhaal.

Intelligente lockdown brengt creativiteit naar boven

Door de intelligente lockdown zijn zowel musea als escape rooms gesloten en zitten een hoop mensen thuis. Om mensen toch ook thuis op een leuke wijze af te kunnen bieden leiden, zien we de laatste weken online varianten van fysieke activiteiten verschijnen. Zo zijn de ontwikkelaars van Museum Escape Online ook onderdeel van de groep 'Creators United'. Door deze groep van 18 escape room eigenaren samen is twee weken geleden 'De Verloren Herinnering' gemaakt, een spel met inmiddels al meer dan 60.000 aanmeldingen. De combinatie van medium (escape room), verhalen uit een museum en digitale elementen is niet geheel nieuw. Al in 2017 is er door Novitas Heritage, een ontwerpstudio die zich richt op fysieke en digitale gamification van erfgoed, onder andere een fysieke Museum Escape gerealiseerd. Deze ervaring heeft gereisd door Nederland en gestaan in onder anderen het Rijksmuseum van Oudheden.

Een sterk ontwikkelteam

Voor dit nieuwe concept heeft Novitas Heritage de handen ineen geslagen met webdeveloper Interweave Communication en een aantal escape rooms: Assen Escape Rooms, Delft Escape, Emmelocked, Escaperooms 071, Turf Real Life Gaming en Your Escape Room. Musea die bij hebben gedragen aan 'De Vacature' zijn: Archeologisch Museum Haarlem, Frans Hals Museum, Markiezenhof, Museum het Pakhuis, het Noord-Hollands Archief en het Rijksmuseum van Oudheden.