Bezoekerscentrum treft voorzorgsmaatregelen

ERMELO - Vanaf Pinkstermaandag 1 juni is het Bezoekerscentrum Ermelosche Heide en het terrein bij de schaapskooi Ermelo weer open. Voorlopig alleen ’s middags van 13.00-17.00 uur. Na 2,5 maanden gaan de hekken weer los.

De schapen gaan elke dag met herder en honden naar de heide. De terugkeer naar de kooi in de loop van de middag is voor publiek veelal een hoogtepunt, dat vanaf het terras bekeken kan worden. In het bezoekerscentrum is veel informatie over de schapen en begrazing, de wol, bijen en de natuur in de omgeving. De inkomsten uit horeca en winkel dragen bij aan het behoud van de schaapskudde van Ermelo. Ook kleinschalige activiteiten en excursies worden in aangepaste vorm weer opgestart. 

Voorzorgsmaatregelen

Er zijn de nodige voorzorgs- en hygiëne maatregelen getroffen om het voor bezoekers en vrijwilligers veilig te houden. Er is toezicht op de drukte op het terrein en indien nodig wordt het toegangshek tijdelijk gesloten. Voor het bezoekerscentrum geldt een deurbeleid; er mogen maximaal 24 personen tegelijk binnen zijn. Om ruimte te creëren en de doorstroom te bevorderen, zijn de stoelen weggehaald. Mensen kunnen binnen rondkijken, informatie en consumpties halen. Op verschillende plekken kunnen handen gewassen of handgel gebruikt worden. Op het terrein is voldoende ruimte om de 1,5 meter afstand te kunnen houden. Met posters worden gasten gewezen op de toegangsregels.

Wolproject

De schapen zijn inmiddels allemaal geschoren. Dit jaar is een professionele scheerder ingeschakeld. Vanwege de coronacrisis lukte het niet om de kudde met vrijwilligers kaal te krijgen. De wol wordt door vrijwilligers gebruikt om mee te spinnen, vilten en kaarden. Dit Wolproject is gestart om meer waardering voor de wol van het Veluws Heideschaap te krijgen. De producten zijn in het bezoekerscentrum verkrijgbaar, zoals gesponnen wol en gevilte vachtjes. Op 4 en 5 juni zijn er ’s middags demonstraties in het weiland bij de schaapskooi. Stichting Schapedrift hoopt de openstelling te kunnen waarmaken, maar is geheel afhankelijk van vrijwilligers. Er is begrijpelijk nog veel aarzeling om weer te komen; een deel van de vrijwilligers behoort tot de risicogroep. Extra ondersteuning van het balieteam is volgens coördinator Geesje Eleveld zeer welkom. www.schapedrift.nl