Verborgen brieven uit de Tweede Wereldoorlog

ERMELO – 75 jaar geleden is Ermelo bevrijd. Museum Het Pakhuis heeft daarom een tentoonstelling over de Verborgen Brieven van Eva en Bram Beem, twee Joodse kinderen. Tijdens deze interactieve tentoonstelling ontdek je hoe het Ermelose leven er in oorlogsjaren uitzag. Bezoekers maken kennis met Ermelose families die onderduikers een dak boven hun hoofd gaven. 

Stel je voor: opeens krijg je een nieuwe opa en oma op de zolder; opa en oma Stork. Tijdens de oorlog was er niet veel ruimte om vragen te stellen, maar nu proberen de medewerkers in het museum een beeld te schetsen van hun verblijf, het onderkomen. Ontdek het in Museum Het Pakhuis.

Geheimtaal

Donderdag 23 juli kunnen kinderen Geheimtaal ontdekken. Hoe zorg je er in het geheim voor dat je bijzondere berichten veilig overbrengt? Berichten vol belangrijke informatie mochten tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk niet in verkeerde handen komen. Aan de hand van de tentoonstelling Verborgen Brieven gaan bezoekers aan de slag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en ook daarna ontbrak het op grote schaal aan nieuwe grondstoffen. Hoe kan je creatief met materiaal omgaan bij gebrek aan nieuw materiaal door een oorlog of pandemie? In Museum Het Pakhuis is op zaterdag 25 juli 'Alles op de Bon'. Doorlopend kan men leren hoe je met schaarse materialen toch iets moois kan maken. Wie liever buiten aan de slag gaat, kan op het Molenaarsplein tussen 14.00 uur en 16.00 uur helpen een oude fiets om te toveren tot een Bevrijdingsfiets. We vieren dit jaar de bevrijding en daar mag je zelf kleur aan geven! www.hetpakhuisermelo.nl