'Het is niet nodig meer toe te voegen'

ERMELO - Kunst is een ambacht dat bedoeld is om de zintuigen te prikkelen. Deze definitie past bij Walda Mees. De Ermelose noemt zichzelf geen kunstenaar, maar met haar werk vraagt ze aandacht voor datgene waar men zo makkelijk aan voorbij loopt.

In haar ruime tuin aan de Horsterweg geniet Walda Mees van alles wat groeit en bloeit. Haar omgeving is haar inspiratiebron, maar daarmee maakt ze het zichzelf niet makkelijk. De Ermelose werkt graag met klei en was, materialen die kneedbaar zijn. Beroepsmatig stond ze jarenlang voor de klas en gaf ze handvaardigheid. ,,Ik vond tekenen en knutselen altijd al leuk,” vertelt Walda Mees enthousiast. De voorliefde voor vogels kreeg ze mee van haar ouders, echte vogelaars. ,,We gingen vaak met een bootje door Friesland,” herinnert ze zich. Daar leerde ze vogels herkennen. ,,Maar ik gebruik altijd foto’s bij mijn werk, hoor! De verhoudingen moeten kloppen.”

Aardse naam

Mees kreeg de eerste boetseerlessen van Bé Klein. Daarna werkte ze vooral thuis in haar eigen creatieve ruimte aan de Torenlaan 49. Langzaam kwamen er mensen bij die ook wilden boetseren. ,,Daar zijn mijn cursussen vervolgens organisch gegroeid.” tegenwoordig heeft ze een ruim atelier met de naam Knollentuin. ,,Een lekkere, aardse naam,” legt Walda Mees uit. ,,Dat heeft twee redenen. Het spreekwoord ‘in zijn knollentuin zijn’ betekent dat je het naar je zin hebt. Maar daarnaast waren hier twee pony’s.”

Samensmelten

Terug naar het werk, beelden in brons. Mees heeft een eigen stijl, een beetje eigentijds. ,,Ik zag een roofvogel op een paal in de tuin zitten en wilde graag dat hij bleef zitten. Maar dat deed hij natuurlijk niet.” Gefascineerd door de majestueuze vormen heeft ze vervolgens haar eerste vogel in brons gemaakt. Herkenbaar met minimale lijnen. ,,Het is niet nodig meer toe te voegen,” legt ze uit. Doordat de beelden ‘open’ zijn, smelten ze samen met de omgeving.

Dure hobby

,,Eerst maak ik een draadmodel, daarna ga ik met was aan de slag. Wanneer ik bezig ben met het vormen verlies ik alle besef van tijd en voel ik een grote verbondenheid met het object.” De kneepjes van het vak om met boetseerwas te werken leerde ze van Alice Broer. Daar maakte ze kennis met brons, haar favoriete materiaal. Walda Mees oogst met haar exposities veel waardering en verkoopt regelmatig een beeld. ,,Dat is fijn, want brons gieten is een dure hobby. Het is fijn als het zichzelf uitbetaalt.”

Spotlights

Momenteel staan een aantal van haar beelden in de Kloostertuin in Elburg en in de beeldentuin in Nieuwkoop. ,,Maar er staan ook beelden dichterbij huis,” vult Mees aan. ,,Je kunt ze vinden bij hotel De Heerlijkheid van Ermelo.” Samen met Arnold van Verseveld was ze de aanjager van de Stichting Ermelo’s Kunstcollectief. ,,We hadden tot voor kort een leuke galerie in winkelcentrum De Enk, maar we wisten dat het tijdelijk was.” StEK is op zoek naar een nieuwe locatie. Tot die tijd timmert de stichting online flink aan de weg via sociale media. Ook zal Ermelo van NU iedere twee weken een kunstenaar in de spotlights zetten.