WerkCentraal

Eerste evenement met Coronaregels

ERMELO - Zaterdagavond kon Chr. Harmonie orkest Crescendo dan eindelijk haar jubileumconcert geven. In de open lucht, maar dat had ook z’n charme. Het concert, voor circa honderdvijftig toehoorders, vond plaats in het park voor De Hooge Riet. Het was tevens het eerste evenement wat in Ermelo plaatsvond, na de uitbraak van de Coronavirus en het stilleggen van evenementen.

Crescendo werd 125 jaar geleden opgericht op 27 april 1895 door een aantal personeelsleden van Stichting Veldwijk met als doel ‘de onderlinge beoefening van de muziek allereerst door het in stand houden van een Christelijk Harmoniecorps, ten einde daarmee te dienen de Stichting Veldwijk en hare arbeid’. Alleen personeelsleden en hun familieleden mochten lid worden van het corps en aan het spelen van koralen en gezangen werd veel waarde gehecht. Dat dit in de loop der jaren wel is veranderd bleek wel uit het repertoire wat gisteravond werd gespeeld: medleys van de Beatles, Coldplay, Amy Winehouse en Eric Clapton. Traditiegetouw speelde Crescendo in de beginjaren vooral op Veldwijk en voor patiënten en personeel. ,,Dat we nu ook weer op het voormalig Veldwijkterrein spelen, kan een begin zijn van een nieuwe traditie’, sprak voorzitter Hanneke van Dijk. Marcel Sinte Maartensdijk, projectontwikkelaar van Heijmans, de nieuwe eigenaar van De Hooge Riet, was enthousiast. ,,Dit hadden we ook voor ogen, een publiek gebruik van het prachtige park. Het is immers een gebruikspark, wat al jaren niet als zodanig is gebruikt. Maar we willen dit graag zo snel mogelijk teruggeven aan de Ermeloërs. De organisatoren hadden hun uiterste best gedaan om de ‘anderhalvemetermaatregel’ te hanteren. Er waren vakken uitgezet en het publiek had zich van te voren moeten aanmelden.

Vakantie

Heel even leek de regen spelbreker, waardoor enkele leden, met hun instrument het gebouw invluchten, maar het was van korte duur. Ladyspeaker Lotte Versluis kon namens alle orkestleden aangeven dat ze blij was weer te kunnen spelen. ,,Een vakantie is leuk, maar dit was wel een hele lange, verplichte vakantie.’’ Gelukkig kon het orkest vanaf juni weer repeteren voor dit jubileumconcert. Dirigent Ronald Slager had een aantal medleys uitgezocht waarmee de sfeer er direct inzat. Zoals dat gaat bij een openluchtconcert naast een spoorbaan, werd soms het geluid geregeld overstemt door een voorbijrazende trein. Naast de genoemde medleys werden ook I will survive, Hotel California en Bohemian Rhapsody gespeeld en als afsluiting een medley van oud-Hollandse liedjes. Niet alleen de orkestleden waren na afloop erg tevreden, maar zeker ook het publiek. Dit concert is zeker voor herhaling vatbaar.