WerkCentraal

'Ik wil niet vantevoren weten wat de uitkomst is'

ERMELO/ PUTTEN - Fotograaf Henriëtte Houtsma is op ontdekkingstocht. Dit najaar start ze op de Nieuwe Akademie in Utrecht op zoek naar wat ze nog meer in zich heeft. In 2011 rondde ze de opleiding Fotografische vormgeving af. ,,Ik vind het gewoon leuk om naar school te gaan,” vertelt Houtsma lachend. ,,Het is een proces waar je samen doorheen gaat, een reis, niet een doel.”

De foto’s van de Puttense fotograaf waren meermalen goed voor awardnominaties. Ze weet perfect momenten te verstillen met haar camera. Maar dat is voor Houtsma niet meer genoeg. Ze wil haar eigen stijl ontwikkelen met schilderen. Temeer omdat haar arm haar af en toe in de steek laat. ,,Ik zoek naar de mogelijkheden,” zegt ze altijd optimistisch. ,,Als er een deur dicht gaat, gaan andere weer open.” Ze noemt het dan ook niet echt een beperking, maar meer een aanpassing aan wat je kunt doen en daar je weg in vinden. ,,Vandaar dat ik me nu meer op het schilderen wil richten. Ik weet dat fotograferen in de toekomst te zwaar voor mij zal worden.” Henriëtte Houtsma dealt ermee. Sterker nog: Als ze deze bewuste keuzes niet zou hoeven maken, dan weet ze niet of ze überhaupt wel met kunst in aanraking zou zijn gekomen. Inmiddels zou ze niet meer zonder willen. ,,Dat mijn werk mensen raakt, vind ik een bijzonder mooie gewaarwording.”

Eigen stijl

In haar fotostudio Photovota maakte ze schilderachtige taferelen, stillevens. En uiteindelijk wilde ze dat ook kunnen schilderen. Houtsma ging daarom naar Deventer en leerde daar vakkundig en ambachtelijk realistisch fijnschilderen. ,,De combinatie is nu best uniek,” legt ze uit. ,,Veel mensen schilderen op deze manier plaatjes na van internet. Ik kan geheel mijn eigen compositie maken, met de juiste belichting. Van mijn eigen concept kan ik dan een schilderij maken.” In haar atelier/ studio werkt ze momenteel aan een serie over afval, het eten op het aanrecht. Dat klinkt alledaags, maar Henriëtte Houtsma maakt bijzondere composities van eierschalen en restanten van de maatjesharing. Ze toont haar eigenzinnige kijk op de wereld. ,,Wat ik doe moet ik ook wel goed kunnen,” vult ze aan. Haar lat ligt hoog. Ze omschrijft haar leven dan ook als een grote ontdekkingsreis. ,,Ik wil niet van tevoren al weten wat de uitkomst is.” Op de Nieuwe Akademie gaat ze vooral op zoek naar een eigen stijl.

StEK

Binnenkort exposeert de Puttense werk in museum Nagele in Flevoland. ,,Dat doe ik samen met een aantal andere kunstenaars van StEK (Stichting Ermelo’s Kunstcollectief). Deze groep kunstenaars had tot voor kort een pop-up galerie in winkelcentrum De Enk. ,,Het is mooi om met elkaar dingen op te pakken. Zo komen er dingen op je pad,” vertelt Houtsma, die de aansluiting in een collectief vooral inspirerend noemt. ,,Samen kom je toch verder!” Hierdoor was haar werk in 2019 ook te zien in de gezondheidscentra De Linden in Ermelo en Corlaer in Nijkerk en in de pop-up galerie in De Enk. StEK is momenteel op zoek naar een nieuwe locatie. Tot die tijd timmert de stichting online flink aan de weg via sociale media. Ook zal Ermelo van NU iedere twee weken een kunstenaar in de spotlights zetten.