WerkCentraal

Historisch verhaal met acteurs onderweg

ERMELO – Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er, ook in Ermelo, personen en organisaties die zich verzetten tegen de Duitse bezetters. Met dat thema gingen scriptschrijvers en acteurs aan de slag, met als resultaat een bijzondere 'theaterwandeling' in de Herfstvakantie. Al wandelend ontdekken de deelnemers het onvervalste, ongelooflijke verhaal van het verzet in 1943. Een historische verhaal dat in een interactieve vorm wordt gegoten. 

,,Het is dan ook een wandeling voor jong en oud,” vertelt Germa Greving, directeur van museum Het Pakhuis. ,,En onderweg gebeurt er van alles.” Deze professionele experience is tot stand gekomen door een bijzonder samenwerkingsverband met partners als HD-Rent (licht en geluid) en Reclame&Signscenter Calumma (promotie). ,,Het wordt echt heel gaaf!" vertelt de hoofdrolspeler die nog even incognito wil blijven. Immers het verzet, ook wel 'de ondergrondse' genoemd, saboteerde het beleid van de bezetter. Dan wil je niet herkend worden. Maar ook in Ermelo hielp men Joden en politieke tegenstanders op heel veel plaatsen om onder te duiken. Daarnaast werden er bij Drukkerij Bolhuis illegale kranten met ongecensureerd nieuws verspreid. Museum Het Pakhuis en Theatergroep Spiegel hebben deze ingrediënten verwerkt tot een familieactiviteit. ,,Het is natuurlijk niet leuk om alles te verklappen, maar tijdens deze theaterwandeling is niets onmogelijk,” aldus Greving. ,,Acteurs nemen je mee, terug in de tijd.”

Kaarten

In Museum Het Pakhuis is momenteel de tentoonstelling Verborgen Brieven te zien, brieven die twee Joodse kinderen, Eva en Bram Beem, tijdens de oorlog schreven aan hun ouders. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Veel activiteiten gingen vanwege het coronavirus niet door. Greving: ,,Deze wandeling is coronaproof, mensen wandelen in kleine groepjes waardoor er voldoende afstand gehouden kan worden.” Theatergroep Spiegel, Museum Het Pakhuis, HD Rent en Reclame&Signscenter Calumma zijn druk met alle voorbereidingen. Deze speciale theaterwandeling vindt plaats op 16, 17, 23 en 24 oktober. De route gaat door Ermelo, langs historische locaties. ,,De acteurs laten je kennis maken met het verzet en door de ogen van verschillende personages ontdek je over er ook een verzetsstrijder in jou schuilt!” Greving raadt iedereen die dit wil meemaken aan zo snel mogelijk te reserveren. ,,Er is beperkt ruimte vanwege corona! Dus hou sociale media in de gaten en bestel snel je kaarten! Stap in het Spoor van Verzet.” Kaarten kosten 7,50. Bestel hier!