Politieke beslisstromen zorgen voor lang traject

ERMELO – De nieuwe Dialoog moet compacter, ruimte ontstaat door verticale uitbreiding. Een glazen corridor zorgt straks voor een open, toegankelijk en multifunctioneel gebouw. Vanavond zette wethouder Hans de Haan de handtekening onder de overeenkomsten. 

Na de renovatie van het gemeentehuis is nu De Dialoog aan de beurt. Beeldbepalend is de entreegevel die zorgt voor verbinding tussen de twee gebouwen. Afgelopen week stemde de gemeenteraad in met de plannen waarmee een bedrag van 8 miljoen euro gemoeid is. De oplevering van het geheel staat gepland voor eind 2021.

Multifunctioneel

Architect Gerben ter Horst van Korfker Architecten uit Emmeloord presenteerde vanavond de artist impressions van het gebouw dat straks veel multifunctionele ruimtes krijgt. In de afgelopen maanden is in nauw overleg met alle gebruikers en betrokkenen hard gewerkt aan de verdere uitwerking. De vernieuwde entreegevel krijgt veel glas wat het gebouw een open en uitnodigende uitstraling geeft. Jarenlang is er in de raadszaal gediscussieerd over een ‘Kulturhûs’, dat later Huis voor Bestuur & Cultuur en vervolgens alleen het Huis van Cultuur werd. ,,Dat dit hele traject zo lang geduurd heeft komt enerzijds omdat de raad geen besluit nam," zegt wethouder De Haan. Ook over wat het mocht kosten is lang gesteggeld. Het was efficiënter als het integraal was aangepakt, samen met de verbouwing van het gemeentehuis. ,,Dit is een gevolg van de opdracht die we hebben meegekregen," aldus De Haan. ,,Het is niet anders. Hier moeten we het mee doen." Toch is de wethouder optimistisch en men gaat nu voortvarend te werk.  

Trouwzaal

Voor de uitvoering is Bouwbedrijf BAM uit Bunnik geselecteerd. Een deel van de constructie van De Dialoog en de theaterzaal blijven behouden. Op deze constructie wordt een nieuwe verdieping gebouwd. De oude raadszaal wordt gesloopt en de nieuwe raadszaal komt op de nieuwe verdieping en wordt multifunctioneel gebruikt. De raadszaal gaat onderdeel uitmaken van het nieuwe vergadercentrum van de gemeente en wordt ook als trouwzaal gebruikt. Daarnaast kunnen er ook grotere bijeenkomsten worden gehouden. Volgende maand wordt het gemeentehuis opgeleverd. Daarna kan de bibliotheek opnieuw verhuizen. ,,Dat is dan de laatste keer," zegt de betrokken wethouder begripvol.