BurgerBelangen Ermelo wil begraven in bosgebied realiseren

ERMELO - BurgerBelangen Ermelo komt woensdag met het initiatiefvoorstel om in Ermelo een natuurbegraafplaats te realiseren. Het voorstel is dat de natuurbegraafplaats in het bosgebied van natuurmonumenten bij de Haspel komt. BurgerBelangen Ermelo heeft dit voorstel gemaakt in samenspraak met Natuurbegraven Nederland en Natuurmonumenten.

De Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) meldde begin dit jaar dat er in 2019 zo'n 1.500 natuurbegrafenissen waren. Volgens deze organisatie verdubbelt dit aantal ongeveer iedere twee jaar. Toch is het in verhouding met het aantal begrafenissen op reguliere begraafplaatsen slechts 1%. Het aantal natuurbegraafplaatsen stijgt, vorige maand werd er een in Elspeet geopend. In Ermelo is er ook vaker over gesproken. ,,Het was opgenomen in de structuurvisie Veldwijk om dit te onderzoeken," vertelt fractievoorzitter Bart van der Knaap (BBE). ,,Maar de colleges hebben dit niet gedaan." Daarom heeft fractievertegenwoordiger Luuk van Beek het initiatief genomen om verder te kijken.

Voorbereiding

Het voorstel kent een lange voorbereiding. Ruim een jaar geleden is Van Beek met de voorbereidingen gestart. Hij heeft zich verdiept hoe elders de natuurbegraafplaatsen zijn gerealiseerd en kwam hierdoor in contact met Natuurbegraven Nederland. Na een bezoek aan natuurbegraafplaats de Heidepol in Arnhem, was hij ervan overtuigd dat zoiets in Ermelo past. ,,Het is ons bekend dat nabestaanden van Ermeloërs vandaag de dag naar elders moeten uitwijken om op een natuurbegraafplaats hun geliefden te begraven," aldus Van Beek.

Natuurmonumenten

Vanwege gezondheidsklachten moest Van Beek het stokje doorgeven. Bart van der Knaap heeft het voorstel afgerond. ,,Ik vind het een mooie vorm van begraven." Ondertussen had Natuurbegraven Nederland met Natuurmonumenten contact opgenomen en daarbij locatieonderzoek gedaan. Daarmee kwamen ze uit op de locatie bij de Haspel. Het is van belang dat nabij een natuurbegraafplaats op loopafstand van de natuur een accommodatie kan worden gerealiseerd, waar de nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten.
,,Een natuurbegraafplaats past heel goed in een gemeente als Ermelo. Wij zijn een groene gemeente. Daarnaast biedt het extra mogelijkheden naast crematie en traditioneel begraven worden. Praktisch gezien is dit goed voor Ermelo, gezien de beperkte capaciteit die gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren nog heeft," aldus Van der Knaap.

Raadsvoorstel

Het raadsvoorstel wordt behandeld aan de digitale tafel van 7 oktober. Dit is een “beeldvormende tafel”, waarbij de raadsleden elkaar vragen kunnen stellen over de inhoud van het voorstel en door inwoners ingesproken kan worden. Hierna wordt het voorstel behandeld aan de “oordeelvormende tafel”, waarin de fracties hun mening over het voorstel kunnen geven. Als laatste wordt het voorstel besluitvormend behandeld in de raadsvergadering.