Honderddertig jaar kerk op Veldwijk

ERMELO – Vandaag zijn de restauratiewerkzaamheden begonnen aan het Rijksmonument De Lukaskerk op Landgoed Veldwijk. De werkzaamheden worden hoofdzakelijk aan de buitenkant uitgevoerd en ook de toren bij de klok wordt vernieuwd. 

De Lukaskerk wordt jaarlijks geïnspecteerd door de Monumentenwacht, zij onderzoeken de staat van onderhoud van de kerk. Uit de laatste rapportage is gebleken dat de kerk op meerdere plekken onderhoud nodig heeft. ,,Het gaat met name om delen van de klokkentoren (het herstel van een aantal eikenhouten lantaarnen en de bliksembeveiliging), herstellen van voegwerk, herstellen van kapotte dakpannen en herstellen van corrosie van de ramen,’’ vertelt Stefan de Mik, accountmanager facilitair bedrijf & vastgoed van GGz Centraal. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Anterius restauratie- en onderhoudsgroep uit Leiden. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in onderhoud van Rijksmonumenten.

Centrale plaats

De Mik: ,,De planning is dat we in week 41 de steigers plaatsen en dat de werkzaamheden duren tot week 49. In die week verwijderen we de steiger weer. Omdat de binnenzijde van de kerk niet wordt gerestaureerd kunnen de diensten en andere bijeenkomsten grotendeels doorgaan.’’ De Lukaskerk is in 1889 als zaalkerk gebouwd op het Landgoed Veldwijk, wat vijf jaar daarvoor in eigendom kwam van de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen en Zenuwlijders in Nederland’. De kerk werd gebouwd door de firma Aberson te Steenwijk en het werd op zondag 20 april 1890 in gebruik genomen. Ds. J.W.A. Notten was de eerste predikant die gebruik maakte van deze kerk. De kerk had letterlijk een centrale plaats binnen het gesticht Veldwijk, aan de westzijde lagen de damespaviljoens, aan de oostzijde de mannenpaviljoens. En dat werd stevig gehandhaafd, ieder kwam dan ook via een eigen ingang de kerk binnen.

Bel

In 1896 kwam er een orgel in de kerk, tot die tijd moesten de bezoekers het doen met een voorzanger. In 1900 kreeg de kerk een torenuurwerk met drie wijzerplaten en een bel. Dit uurwerk deed dienst tot 1980 en werd toen pas vervangen. De bel is er nog steeds, op zich bijzonder omdat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog veel kerkklokken hebben geconfisceerd. In 1901 vond een grondige verbouwing plaats en werden twee zijvleugels aangebouwd (het dwarsschip). In 1953 kwam er een nieuwe torenspits en ook het interieur werd diverse malen gerenoveerd. En nu, 130 jaar na de ingebruikname, is de Lukaskerk niet weg te denken binnen GGz Centraal, Landgoed Veldwijk en is een restauratie uiteraard gerechtvaardigd.