Sinterklaas slaapt niet in het Pakjeshuis

ERMELO - Geen theaterwandeling en geen Pakjeshuis. Museum Het Pakhuis heeft geen keus. Opnieuw gaat er een streep door publieksactiviteiten, georganiseerd door het Ermelose museum.

De coronamaatrdegelen, zoals deze door de minister president deze week zijn afgekondigd, zijn duidelijk. ,,We waren er helemaal klaar voor,” zegt directeur Germa Greving. ,,De kaartverkoop liep zoevend en de benodigde maatregelen waren genomen, dachten we.” Maar nu de toegestane aantallen teruggebracht zijn tot vier wandelaars, is het eenvoudigweg niet meer haalbaar. ,,Maar het is niet weg! Spoor van Verzet wordt verplaatst. We hopen op de Kerstvakantie,” aldus de museumdirecteur.

Verboden

Iets anders is het met het Pakjeshuis, een jarenlange Sinterklaastraditie. ,,Nu de intocht niet door mag gaan, heeft de gemeente besloten ook het Pakjeshuis te verbieden,” vertelt Greving. ,,We hadden een mooi plan liggen, maar helaas kan Sinterklaas hier dit jaar niet komen slapen.” Het is een grote teleurstelling voor de organisatoren en de drieduizend kinderen die er jaarlijks een bezoek aan brachten. ,,We kijken nog naar alternatieven, maar het wordt nu wel steeds moeilijker,” zo legt Greving uit. Over wat een alternatief kan zijn, wil de museumdirecteur niet zeggen. ,,Dat is nog te vroeg, alles is zo onzeker.” Toch benadrukt ze dat Sinterklaas natuurlijk wel in Ermelo komt.

Dramatisch laag

Landelijk kampen musea met dramatisch lage bezoekcijfers en het daarbij behorend verlies aan inkomsten. Daarnaast is het een hele klus om als museum steeds zichtbaar te blijven. ,,We hebben dit jaar groot ingezet op 75-jaar bevrijding met Ermelo Remembers. Hiervoor hebben we een hele bijzondere expositie gemaakt. Een indrukwekkend verhaal.” Greving weet dat dit een enorme publiekstrekker had moeten zijn. ,,De eerste maanden toonden aan dat dit alle records zou breken. Maar toen kwam corona….” Het museum moest de deuren sluiten en er ging een kruis door de reserveringen van schoolbezoeken.

Energie

Naast het verlies van inkomsten, is het vooral verlies van energie. ,,We hebben op allerlei manieren geprobeerd om buiten de kaders te denken en te kijken wat er wél mogelijk is,” aldus de museumdirecteur. ,,En dan is het teleurstellend om opnieuw iedereen te moeten afbellen en activiteiten te moeten cancelen.” Gisteren maakte Tante Jo, Jolanda Schuur, die mede verantwoordelijk is voor het Pakjeshuis, een kort filmpje om aan te kondigen dat er geen Pakjeshuis komt. ,,Dat is enorm balen,” zegt ze. ,,We hadden er enorm veel zin in. Het meest vervelende vind ik het voor de kinderen. Wat blijft er nu nog over?” Het team gaat overigens niet bij de pakken neer zitten. ,,We hopen op betere tijden, gezondheid gaat voor alles!” besluit Greving. Mocht er nog een creatieve mogelijkheid blijken te zijn, dan stapt Tante Jo daar zeker in.