Gemeente antwoordt negatief met sumiere argumenten

ERMELO - Afgelopen jaarwisseling zijn twee monumentale molens door vuurwerk in brand gevlogen. Een schrikbeeld, ook voor het bestuur van Stichting Molen de Koe in Ermelo. Daarom heeft voorzitter Aline Verhoef de gemeente gevraagd rond de molen een vuurwerkvrije zone in te stellen. ,,Dit kwam echter met een negatief antwoord en een magere argumentatie retour,” vertelt ze. Daar legt het bestuur zich niet bij neer. ,,We zouden het toch graag dit jaar al ingevoerd zien.”

Molens zijn uniek, kostbaar én kwetsbaar Nederlands erfgoed, waar extra voorzichtig mee moet worden omgegaan. Dat meldt vereniging De Hollandsche Molen en daar sluit het Ermelose bestuur zich ook bij aan. Verhoef kent de voorbeelden. De molen in Bovenkarspel brandde afgelopen nieuwjaarsnacht volledig af. Wat restte was een zwartgeblakerde karkas. Oorzaak: enkele vuurpijlen. Ook op de omloop van de Ermelose molen zijn afgelopen jaar resten van vuurwerk gevonden. ,,Daarom willen we als bestuur onze verantwoordelijkheid nemen. Het is mogelijk voor de gemeente om een vuurwerkvrije zone aan te wijzen.”

Signaal

Ook in Lattrop ontstond er brand in de molen. Het is voor bijna 100 % duidelijk dat de branden tijdens de jaarwisseling werden veroorzaakt door het afsteken van vuurwerk. De voorzitter van de Molenstichting wil dan ook graag een signaal afgeven. ,,Het is mooi dat onze molen in het centrum ligt, op een plek waar mensen graag samenkomen. Wij hopen dat de vuurwerkvrije zone er komt en dat mensen zich eraan zullen houden.” De Ermelose molen is in het verleden ook meermalen verwoest door brand. Dertig jaar geleden werd deze molen getroffen door de bliksem tijdens een hevige onweersbui. De Koe werd volledig in de as gelegd. Bij de herbouw is er een bliksemafleider geplaatst, maar vuurwerk en wensballonnen veroorzaken anno 2020 nog grote risico’s.

Verbod vuurpijlen 

Vereniging De Hollandsche Molen heeft vorig jaar onderzoek verricht naar hoe het was gesteld met de vuurwerkvrije zones rond molens. Daaruit bleek dat weinig gemeenten dit hebben geregeld. ,,Het scheelt dat vuurpijlen komende jaarwisseling verboden zijn,” vult Verhoef aan. ,,Maar een vuurwerkvrijer zone zou veel duidelijker zijn. Mensen moeten zich bewust zijn van de mogelijke risico's in dit gebied.”